PREVENTIVNI PROGRAM BATUTA: U svim zavodima besplatno testiranje na B i C hepatitis

I. K.

10. 08. 2022. u 19:50

DO 22. avgusta biće omogućeno dobrovoljno, poverljivo, besplatno i anonimno testiranje na hepatitis u savetovalištima zavoda za javno zdravlje.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРОГРАМ БАТУТА: У свим заводима бесплатно тестирање на Б и Ц хепатитис

Foto: Shutterstock

Svi zainteresovani mogu da se testiraju bez lekarskog uputa, jer savetovanje i testiranje organizuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Prema podacima "Batuta" u 2021. godini ukupno su prijavljena četiri slučaja akutnog hepatitisa C, a najveća stopa obolelih zabeležena je u starosnoj grupi od 20 do 29 godina. U istoj godini hronični hepatitis C registrovan je kod 56 osoba, što je znatno manje u odnosu na 2013. i 2007. godinu kada je registrovan najveći broj slučajeva, više od 550. Najveća stopa obolelih od hroničnog hepatitisa C registrovana je u uzrastu od 30 do 39 godina, najčešće u muškoj populaciji.

Predsednica "Hronosa" Ivana Dragojević kaže da se procenjuje da u Srbiji ovu infekciju ima oko 70.000 osoba, a samo je kod svake četvrte dokazana. Oni koji se nisu testirali, šire je dalje među članovima porodice, prijateljima i partnerima.

- Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije svaka odrasla osoba bi bar jednom u životu trebalo da se testira na hepatits B i C - kaže Dragojević. - To je jedini način da se utvrde ove infekcije jetre, jer kod skoro 90 odsto pacijenata ne daju nikakve simptome.

VAŠNA LIČNA HIGIJENA

DA BI se sprečila zaraza nekim od hepatitisa, a pogotovo B i C koji najpogubnije deluju na jetru, neophodna je česta higijena ruku, korišćenje lične zaštitne opreme i adekvatno sterilisanih instrumenata kod pružalaca kozmetičkih i medicinskih usluga. Podjednako su važne i lične mere zaštite poput korišćenja ličnog pribora za higijenu, sterilnog pribora za injektiranje psihoaktivnih supstanci, izbegavanje nezaštićenih seksualnih odnosa.

Profesor dr Ivana Milošević, infektolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da rano otkrivanje hepatitisa sprečava da dođe do ožiljavanja tkiva jetre, njene ciroze i karcinoma:

- Razlog da se ljudi masovnije testiraju na ove infekcije koje se dominantno prenose putem krvi je i činjenica da odnedavno imamo najsavremenije lekove koji su apsolutno efikasni i kojima se hepatitis leči uzimanjem tableta za tri meseca.

Profesoroka Milošević testiranje na hepatits B i C savetuje posebno onima koji imaju povišene transaminaze jetre, ili imaju masnu ili uvećanu jetru, kao i onima kod kojih se utvrde narušeni parametri funkcije bubrega.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić oduvao hrvatske novinare (VIDEO)