ČUČNJEVI ZATEŽU MIŠIĆE CELOG TELA: Pet varijatni za vežbanje, do savršene forme

V. N.

02. 08. 2022. u 19:50

ZA DOBRU formu dovoljno je da svakodnevno radite čučnjeve. Jer, ova vežba zateže mišiće celog tela.

ЧУЧЊЕВИ ЗАТЕЖУ МИШИЋЕ ЦЕЛОГ ТЕЛА: Пет варијатни за вежбање, до савршене форме

Foto Shutterstock

Naime, spuštanje i podizanje iz zgloba kolena razvija bedra, mišiće zadnjice i donjeg dela leđa.

Predlažemo vam pet varijanti čučnjeva, koje su zamišljene tako da postepeno pojačavaju težinu vežbe, a uporedo se povećava i broj ponavljanja.

Za 30 dana vežbanja trebalo bi da uradite otprilike 200 čučnjeva po određenom ritmu, praveći pauzu svakog četvrtog dana. Prvog dana treba da uradite po šest vežbi od svake varijante čučnjeva, a zatim svakodnevno, osim u danima pauze, povećavajte broj ponavljanja za dva.

* * * * * * * *

Lagano spuštanje

Stanite uspravno spojenih stopala. Obuhvatite šake ispred grudi da biste održavali ravnotežu tokom vežbe. Spuštajte se lagano u čučanj, sve dok butine ne dođu u paralelan položaj s podlogom. Sve vreme leđa morate da držite pravo. Ispravite se polako.

* * * * * * * *

Stisnute pesnice

Stanite u raskorak, stopala neka budu paralelna. Stegnite pesnice, a ruke postavite u nivou grudi. Uradite čučanj sa laganim spuštanjem, butine neka budu paralelne sa podlogom. Vratite se u uspravan položaj, takođe laganim pokretom, istovremeno zatežući mišiće nogu i ruku.

* * * * * * * *

Podizanje noge u stranu

Prvi deo vežbe je isti kao u vežbi sa stisnutim pesnicama. Kada se uspravite, desnu nogu zabacite u stranu, potpuno ispravljenu, uz istovremeno stezanje svih mišića. Vratite se u početni položaj pa ponovite isto, samo sa levom nogom.

* * * * * * * *

Zabacivanje noge

Stanite spojenih stopala i spuštajte se u čučanj tako da butine budu paralelne sa podlogom. Uspravite se i zabacite desnu nogu pozadi, neka bude ispružena što je više moguće. Ponovo uradite čučanj, ispravite se, a zatim zabacite levu nogu pozadi.

* * * * * * * *

Širi raskoračni stav

Raširite malo više noge, stopala okrenite ka spolja. Obuhvatite šake u nivou grudi.

Spuštajte se u čučanj, održavajući ravnotežu, sve dok butine ne budu paralelne sa podlogom. Pazite da leđa budu ispravljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba