U EVROPI ODOBRENA VAKCINA: Danski "imvaneks" protiv majmunskih boginja

V. N.

03. 08. 2022. u 09:50

DANSKA biotehnološka kompanija "Bavarijan nordil" saopštila je ove nedelje da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina "imvaneks" plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kao što je i preporučila Evropska agencija za lekove (EMA).

У ЕВРОПИ ОДОБРЕНА ВАКЦИНА: Дански имванекс против мајмунских богиња

Foto Shutterstock

Odobrenje je došlo samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja koja se brzo širi proglašena globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, rekao je izvršni direktor danske kompanije Pol Čaplin.

Vakcina "imvaneks", jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje velikih boginja. Međutim, kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za drugačiju upotrebu od one za koju je vakcina bila prvobitno namenjena. Odobrenje je validno u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Razvoj "imvaneksa" omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, istakla je danska kompanija.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)