"ŠKLJOCA" VAM VILICA? Preporuka stručnjaka - proverite da niste hiperaktivni, ili pod emocionalnim stresom

I. Kovačić

05. 08. 2022. u 14:50

ČAK četvrtina populacije ima bar jedan znak poremećaja funkcije viličnog zgloba, a to najčešće bude zvučni efekat preskakanja ili škljocanja, skretanja donje vilice u toku otvaranja ili preteranog otvaranja usta.

ШКЉОЦА ВАМ ВИЛИЦА? Препорука стручњака - проверите да нисте хиперактивни, или под емоционалним стресом

Foto D. Milovanović

Kod svega četiri odsto osoba narušena funkcija viličnog zgloba je praćena bolom, ali je bol najčešće jedini razlog zbog kojeg pacijenti traže pomoć lekara.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Vojkan Lazić, sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da se poremećena funkcija viličnog zgloba uglavnom leči konzervativno:

- Operišemo samo one pacijente kod kojih utvrdimo da je ovaj poremećaj nastao kao posledica degenerativnih promena kod ankiloza ili fibroza (srastanja korenova zuba ili ožiljavanja tkiva), glave zglobnog nastavka donje vilice ili kod tumora. Tada se uklanja zglobni nastavak donje vilice. Kod visokih preloma vrata zglobnog nastavka hirurški se postavljaju mini - pločice sa šrafovima. Kod pacijenata sa izuzetno upornim pomeranjem diskusa ovog zgloba, bez mogućnosti vraćanja sa zvučnim efektima primenjujemo hirurški postupak disc tie down ili postupak plikacije diskusa ali veoma retko. U tim situacijama primenjuje se uglavnom konzervativna terapija.

Foto D. Milovanović

Šta podrazumeva konzervativna terapija?

- Znači da pacijentima na prvom mestu preporučujemo promenu u svakodnevnom ponašanju.

Dakle, pacijent mora da bude svestan problema koji ima i upoznat sa mogućim posledicama kako bi promenio loše navike. Uglavnom je terapija preventivna u smislu sprečavanja preteranog otvaranja usta unošenjem manjih zalogaja i obaveznim kontrolisanim žvakanjem na obe strane vilica. Hrana treba da bude mekša. Savetuju se i određene funkcionalne vežbe za relaksaciju mišića donje vilice ili pak za ograničavanje preteranog otvaranja usta. U bolnim situacijama potrebno je najpre eliminisati bol, a tada se preporučuje uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova nekoliko dana uz obavezne funkcionalne vežbe i nošenje okluzalnih stabilizacionih splintova koji imaju ulogu da dodatno relaksiraju mišiće i stabilizuju zglobne nastavke u gornjoviličnoj jami.

Ko je sklon ovom poremećaju?

- Poremećajima funkcije viličnog zgloba sklonije su osobe koje imaju neke parafunkcionalne kretnje donje vilice u vidu dnevnog ili noćnog stezanja zubima. Praksa pokazuje da su to obično izuzetno pedantne, hiperaktivne ili osobe pod emocionalnim stresom, koje nesvesno grickaju usne, nokte, olovke ili neke druge predmete. Od ovog poremećaja obolevaju i oni koji dugo nose neodgovarajuće proteze. Takođe, skloni su i muzičari, pogotovo ako se bave pevanjem, sviranjem violine ili klarineta, usled specifičnog položaja glave, vrata i usana. Zatim i osobe koje rade za kompjuterom i pritom imaju nepravilan, posturalni položaj tela, a pre svega glave i ramenog pojasa.

Dakle, veoma je bitno da pravilno držimo glavu, vrat i ramena?

- Jeste. Jer, glavni razlog za pojavu problema u radu viličnog zgloba je hiperaktivnost i kontrakcija mišića glave, vrata a naročito spoljnokrilastog mišića, koji učestvuje u pokretima donje vilice, napred i nazad, na levu i desnu stranu i pri otvaranju i zatvaranju usta. U slučaju kada dođe do potpunog pomeranja diskusa viličnog zgloba napred ili medijalno bez redukcije može da dođe do zaglavljivanja i nemogućnosti otvaranja ili zatvaranja usta uz veoma bolna stanja, što je dramatično i za pacijenta i za njegovu okolinu.

Kada se obično javljaju problemi sa viličnim zglobom?

- Poremećaj može da se javi u bilo kom životnom dobu,0 ali se češće javlja tokom srednjih godina i kod starijih bez obzira na pol. Kod mlađih osoba može da se javi posle dejstva jakih sila u toku pomeranja zuba kod ortodontske terapije fiksnim aparatom ili kod dugotrajnih i komplikovanih vađenja zuba, naročito umnjaka.

Koje je najteže stanje u ovoj patologiji?
- Najtežim funkcionalnim stanjem viličnog zgloba smatra se njegova nepovratna dislokacija sa pratećim bolom, nemogućnošću žvakanja i razvijanjem zapaljenja zglobne čaure i retrodiskalnog tkiva. Drugo teško stanje su degenerativne promene na artikulirajućim površinama viličnog zgloba tipa ožiljavanja uz prateći bol i nemogućnost žvakanja. Nadalje se smatraju teškim stanjima pojave tumora u predelu viličnih zglobova.

Foto D. Milovanović

Koliko je pojava tumora česta?

- Primarni karcinom u predelu viličnog zgloba je veoma redak. Uglavnom se javljaju metastatske promene iz udaljenih neoplazmi, na primer karcinoma pluća. Kada se jave kanceroze mogu da budu agresivne a neke spororastuće. Uglavnom se otkrivaju kada dođe do pojave restrikcije otvaranja usta i žvakanja uz pojavu bolnih stanja ili slučajno.

Masaža i vežbe

ŠTA dodatno može da pomogne u slučaju poremećene funkcije viličnog zgloba?

- Pacijentima često preporučujemo plivanje, masažu i fizikalne vežbe zbog opuštanja mišića ramenog i vratnog pojasa. Potrebno je i da pacijenti menjaju i određene loše navike, loš položaj tela, ruku pri svakodnevnom radu, naročito oni koji rade za kompjuterom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)