ANTISTRES TERAPIJA I DOBRO ZA ZDRAVLJE: Plivanje jača pluća, snižava krvni pritisak - a dovoljno je pola sata dnevno

V. N.

22. 06. 2022. u 10:50

SEZONU plivanja trebalo bi da iskoristite maksimalno, jer ova sportska aktivnost toliko pozitivno deluje na zdravlje da se čak za nju vezuju tvrdnje da produžava život.

АНТИСТРЕС ТЕРАПИЈА И ДОБРО ЗА ЗДРАВЉЕ: Пливање јача плућа, снижава крвни притисак - а довољно је пола сата дневно

Foto Shutterstock

Pri tome, plivanje je fizička aktivnost pogodna za svakoga, bez obzira na starost ili kondiciju.

Ono jača kardiovaskularni sistem, stabilizuje krvni pritisak, produbljuje disanje, povećava kapacitet pluća... Takođe, pozitivno deluje na zglobove, povećava njihovu pokretljivost i elastičnost, čime pomaže boljoj koordinaciji pokreta.

Plivanje se preporučuje i kao antistres terapija jer smanjuje anksioznost i snižava nivo kortizola - "hormona stresa", koji je odgovoran za uznemireno stanje.

Ovom fizičkom aktivnošću se učvršćuje celokupna muskulatura tela - ruke, ramena, leđa, grudni koš, noge, stiču se kondicija i izdržljivost.

Potrošnja kalorija je izuzetna, pa se tokom 60 minuta plivanja slobodnim stilom može sagoreti 500 do 700 kalorija.

Rekreativno plivanje preporučuje se naročito starijim osobama, a posebno onima koji imaju hronične srčane tegobe. Srčani mišići plivanjem postaju snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se disanje i telo dobija više kiseonika.

Idealno bi bilo da se plivanje upražnjava svakodnevno po pola sata. Ako to nije moguće, pozitivan efekat ima i plivanje tri puta nedeljno po tridesetak minuta.

Efekat ove aktivnosti značajan je u prevenciji dijabetesa: ako tri puta nedeljno plivate po 30 minuta istopićete 900 kalorija i na taj način umanjiti mogućnost obolevanja od šećerne bolesti za više od 10 odsto.

Izaberite odgovarajući stil plivanja:

Prsni

Prsni stil je sporija tehnika plivanja koja zahteva veću snagu ramena i nogu.

* * * * * * *

Leptir

Ako vam je cilj da ojačate rameni pojas plivajte leptir stilom.

* * * * * * *

Kraul

Ovo je jedan od najčešćih stilova plivanja. Ako plivate bržim tempom ovo je stil koji se preporučuje kada želite aerobne učinke.

* * * * * * *

Kombinovani

Ukoliko ne postoji zdravstvena prepreka, najbolje je da kombinujete sve stilove plivanja, jer se na taj način postiže najbolji efekat i ravnomerno se razvijaju svi mišići tela.

* * * * * * *

Leđni

Leđni stil preporučuje se onima koji imaju problema s kičmenim stubom, posebno vratnim delom kičme, bolove, loše držanje, deformitete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju