STETOSKOP: Mace nisu alergene, samo iritiraju

I. K.

11. 06. 2022. u 18:00

BELE mace sa topole, kojih ima svuda, i "leteće" sve do polovine leta, mnogima zadaju zdravstvene probleme, iako zapravo one nisu alergene, ali izazivaju mehaničko iritiranje.

СТЕТОСКОП: Маце нису алергене, само иритирају

Foto A. D:

One su uzrok pojave kašlja, ili iritantnog nagona za kašljanjem, kao i kijavice. Zapravo mace mehanički iritiraju sluznice nosa, što kod nekih izaziva kašalj, kod nekih kijanje, a mogu da bude razlog i pojave suza. Iako mace nisu polen, one mogu da pogoršaju stanje onima koji već pate od alergija.

Doktor Srđan Milićević, iz ordinacije "ORL Milićević", kaže da je najbolja zaštita od ovih belih pahulja njihovo izbegavanje i upotreba sprejova za nos od inertne celuloze, koja pravi zaštitni sloj na sluznici nosa.

- Izbegavanje maca kada ih ima mnogo najčešće nije moguće, zato su onima koji pate od alergije osim zaštite nosa potrebni i antihistaminici koji deluju po principu da se vežu za receptore u disajnim putevima i blokiraju odvijanje alergijske reakcije - kaže dr Milićević.

Naš sagovornik savetuje da je za zaštitu od iritirajućih maca važna toaleta nosa pomoću sprejova iz apoteke ili prokuvana voda sa kašičicom morske soli, kojom bi nosne šupljine trebalo da se ispiraju što je češće moguće.

Maca ima svuda jer postoji oko 100 vrsta topola. U ovo doba godine ženska stabla topole puštaju mace, a vetar ih raznosi. Pošto period reprodukcije traje nekoliko nedelja, mace bi trebalo da nestanu do sredine juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje