OD AFRODIZIJAKA, DO ANTIDEPRESIVA: Crvena, žuta, ili zelena - jedite papriku svaki dan

V. N.

29. 05. 2022. u 14:50

SVEŽA paprika bogata je sastojcima koji na ljudski organizam deluju kao antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik i diuretik.

ОД АФРОДИЗИЈАКА, ДО АНТИДЕПРЕСИВА: Црвена, жута, или зелена - једите паприку сваки дан

Foto Shutterstock

Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline. S obzirom na to da ima veoma mali broj kalorija, koristi se u dijetalnoj ishrani, a uz to ubrzava metabolizam. Njeni antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u lečenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme i katarakte.

Foto: Free Images Pixabay

Kapsaicin sprečava prenos bola od kože do kičmene moždine, što je od velike pomoći u lečenju neuralgija. Vitamin C stimuliše bela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.

Osim nevedenog, ovo povrće povoljno deluje na očuvanje zdravlja bubrega, creva, mišića i krvnih sudova.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024