Redovni pregledi su ključ zdravlja oka

Promo

23. 05. 2022. u 10:00

Za većinu ljudi, vid je najkorisniji od svih čula. Omogućava nam da razumemo svet oko sebe kao i da se krećemo i snalazimo u njemu. Kako bi nam naše oči služile na najbolji mogući način, neophodno je da povedemo računa o njihovom zdravlju.

Редовни прегледи су кључ здравља ока

Foto: Promo

Neki ljudi s vremena na vreme imaju probleme sa vidom, koji se često povećavaju s godinama. Mnogi od ovih problema su manji i vezani su za dioptriju oka. Međutim, postoje ozbiljni problemi koji mogu izazvati velika oštećenja očiju, uključujući trajni gubitak vida. Promene u vidnom polju kao što su zamagljen ili iskrivljen vid, talasaste linije, tamne tačke u centralnom vidu, kao i fleke u vidnom polju su neki od znakova poremećaja mrežnjače. Takođe, mogu da se jave i iznenadni bljeskovi svetlosti, nagli porast pritiska, zamagljen centralni vid ili potpuni gubitak vida.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bolesti mrežnjače su veoma česte i od njih boluje najmanje 2,2 milijarde ljudi. Kako se javljaju u zadnjem delu oka i nisu jasno vidljive, to ih čini težim za dijagnostikovanje dok ne bude prekasno i oštećenje nepovratno. Srećom, većina problema sa vidom, uključujući i one koji su veoma ozbiljni, može se sprečiti ili usporiti. Tako da se više od milijardu ovakvih oštećenja vida može adekvatno izbeći.

Najbolji način za sprečavanje problema slabovidosti ili bar njegovog napredovanja je da redovno posećujete svog očnog lekara. Godišnji pregledi prilikom kojih se na bezbolan način ispituje oštrina vida, kontroliše očni pritisak i radi detaljna kontrola očnog dna, obezbeđuju dugotrajno zdravlje očiju i rano otkrivanje problema. A ukoliko imate bilo kakve iznenadne promene u vidu, potrebno je da se javite svom oftalmologu koji će detaljnom dijagnostikom dati najbolje preporuke za vas.

Već nastala oštećenja na mrežnjači je moguće lečiti, ali su rezultati znatno bolji ukoliko se lečenje preduzme pre nastanka ozbiljnijih oštećenja. U tome se i ogleda značaj postavljanja rane dijagnoze i pravovremenog početka lečenja. Jer ključ očnog zdravlja leži upravo u prevenciji i redovnim oftalmološkim pregledima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024