PUMPICE ZDRAVIJE OD BILO KOG LEKA: Savet stručnjaka - Nuspojave zbog kortikosteroida najmanje kod inhalacione terapije

V. N.

28. 05. 2022. u 09:50

ASTMA je hronično oboljenje, u čijoj osnovi se nalazi jedna vrsta zapaljenjskog procesa.

ПУМПИЦЕ ЗДРАВИЈЕ ОД БИЛО КОГ ЛЕКА: Савет стручњака - Нуспојаве због кортикостероида најмање код инхалационе терапије

Foto Shutterstock

Astma se ispoljava kroz ponavljanje epizoda šištanja, gušenja, sviranja u grudima i kašlja. Ove epizode se posebno javljaju tokom jutra ili noći ili pri povećanom naporu. Simptomi se mogu smirivati spontano ili uz upotrebu adekvatnih lekova.

Prema rečima dr Tatjane Radosavljević, pulmolog, nekada se astma, ali i druge smetnje u disanju, tretirala kortikosteroidima. Bilo da je reč o injekcijama, ili tabletama, kod pojedinih pacijenata pojavili su se neželjeni simptomi.

- Lekovi u vidu depo-injekcija, koje su se davale jednom u tri nedelje, i koje se više ne primenjuju u terapiji astme, dovodili su do Kušingovog sindroma. Pacijenti su se gojili, dobijali hipertenziju, povišen nivo šećera, zadržavanje vode... - objašnjava dr Radosavljević. - Osamdesetih godina prošlog veka napravljeni su lekovi u vidu inhalacionih kortikosteroida, najpre u vidu pumpica, a potom u vidu respimata, diskova i na taj način je započeta nova era u lečenju bronhijalne astme.

Foto Arhiva

Inhalacioni kortikosteroidi leče lokalno u samom disajnom stablu promene koje dovode do astme, a pri tome se vrlo malo resorbuju u krv i tako izazivaju jako malo ranije poznate nusefekte.

- Kada govorimo o injekcijama kortikosteroida, one se daju kratko vreme, isključivo po nalogu lekara i pod kontrolom - kaže dr Radosavljević.

BONUS VIDEO - JESENjA IGRA BOJA: Zlatar je vazdušna banja za "punjenje baterija" i jačanje imuniteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje