RANO OTKRIĆE, VEĆA ŠANSA ZA DUŽI ŽIVOT: Karcinom usne duplje otkriva se pregledom kod zubara, a evo koji su sipmtomi

V. N.

21. 05. 2022. u 22:00

KARCINOM usta može da se javi u bilo kom delu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlezdama.

РАНО ОТКРИЋЕ, ВЕЋА ШАНСА ЗА ДУЖИ ЖИВОТ: Карцином  усне дупље открива се прегледом код зубара, а ево који су сипмтоми

Ilustracija Foto: Free Images Pixabay

U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku. Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu. 

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbegavaju ove loše navike. Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), preterano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji.

Prema rečima dr Svetlane Valjarević, ORL specijaliste, prognoze za izlečenje prvenstveno zavise od stepena proširenosti bolesti.

Foto: Arhiva Novosti

- Po literaturnim podacima, ukupno petogodišnje preživljavanje kod pacijenata sa karcinomom usne duplje je od 60 do 70 odsto. Ukoliko je karcinom dijagnostikovan u ranoj fazi, hirurško uklanjanje tumora dovešće do potpunog izlečenja kod 90 procenata pacijenata - kaže dr Valjarević. - Ukoliko se tumor proširio na okolna tkiva, mišiće, nerve, kost, limfne čvorove ili dao udaljene metastaze, u lečenje mora biti uključen i onkolog koji će ordinirati radio ili hemioterapiju.

Kod pacijenata sa udaljenim metastazama, petogodišnje preživljavanje je samo 20 do 25 odsto.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje