NOVA PRAVILA ZA ANTIKANCEROGENE LEKOVE: Lekarima dostupno dopunjeno izdanje Farmakoterapijskog vodiča

I.K.

12. 05. 2022. u 15:10

LEKARIMA, farmaceutima i drugim zdravstvenim stručnjacima na raspolaganju je novo, sedmo izdanje Farmakoterapijskog vodiča.

НОВА ПРАВИЛА ЗА АНТИКАНЦЕРОГЕНЕ ЛЕКОВЕ: Лекарима доступно допуњено издање Фармакотерапијског водича

Foto Shutterstock

Profesor dr Predraga Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je juče da je Farmakoterapijski vodič kamen temeljc srpske medicine:

- U njemu su na jednom mestu nalaze najnovije preporuke o primeni svih lekova koji su registrovani u našoj zemlji i njegova svrha je da otkloni svaku dilemu pred kojom se svakodnevno nalaze kliničari.

Izdavač Farmakoterapisjkog vodiča je Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije (ALIMS).

- Najnoviji vodič za primenu lekova podeljen je u tri celine - rekao je dr Saša Jaćović, v.d ALIMS. - Prvi deo odnosi se na opšte preporuke, drugi na specijalne i treći posebne. Vrlo je značajno što će lekarima na raspolaganju da bude i novo elektronsko izdanje ovog značajnog priručnika, do kojeg mogu da pristupe preko svog naloga na sajtu Agencije.

Glavni urednik novog Farmakoterpijskog vodiča je farmaceut, profesor dr Miroslav Savić.

- Najviše novina koje je obuhvatilo novo izdanje odnosi se na antikancerogene lekove, jer svake godine se registruje sve više novih lekova iz oblasti onkologije - rekao je profeosr Savić. - Iako se u ovom priručniku ne može naći svaki novi lek koji je registrovan u trenutku kada je vodič već izašao iz štampe, činjenica je da je on potpuno u skladu sa najaktuelnijim globalnim preporukama.

U novom vodiču mogu se naći i najnovije naučne preporuke iz oblasti homeopatije i fitoterpije. Posebeno je obrađena tema o terapijskom pristupu u lečenju virusa SARS KoV-2, čiji autor je profesor dr Milorad Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)