BUDITE UZ ONE KOJI SU SAMI: Upozorenje psihologa - Praznici mogu da prodube depresivno raspoloženje

I. K.

24. 04. 2022. u 15:50

VREME praznika može da bude okidač i za pojavu depresivnog raspoloženja.

БУДИТЕ УЗ ОНЕ КОЈИ СУ САМИ: Упозорење психолога - Празници могу да продубе депресивно расположење

Foto Shutterstock

Prema rečima Ljiljane Filipović, psihoterapeuta iz Beograda, lošim osećanjima u vreme praznovanja naročito su skloni usamljeni, stari i bolesni, kao i oni koji slobodne dane koriste da bi napravili životni rezime:

- Nedostatak funkcije porodice kao sigurne baze može dovesti do pojave osećanja usamljenosti i izolovanosti i do depresivnih reakcija, naročito kod onih koji žive sami bez partnera. Ukoliko su se i socijalno izolovali odnosno nemaju sa kim da se druže i provedu praznike, praznici mogu biti okidač za dublja depresivna reagovanja. Suočavanje sa fenomenom usamljenosti i otuđenosti je veoma bolno i za one ljude koji mnogo rade, a praznici su neradni dani, vreme kada treba da se odmaraju, opuštaju, druže i uživaju, jer mnogi od njih to više ne umeju.

Depresivno raspoloženje preti i onima koji slobodne dane reše da iskoriste za preispitivanje ostvarenih ciljeva.

- Praznici ne bi trebalo da budu prilika za pravljenje životnog rezimea - kaže Filipović. - Jer, ukoliko je neko nezadovoljan sobom zbog toga što je neuspešan u odnosu na neke životne ciljeve, pogotovu ako njihovo nastojanje da ih ostvari već dugo traje, može da se oseća poraženo i bespomoćno, bezvoljno i beznadežno. Umesto da istraže uzroke svojih neuspeha i da promene strategiju u borbi sa svakodnevnim životnim izazovima, oni se zatvaraju u sebe, isključuju iz druženja, izoluju se i praznike često provode sami jer misle da će se u društvu osećati u poređenju sa drugima još neuspešnije.

Foto: Free Images Pixabay

Nije vreme za konflikte

Psihoterpeut Ljiljana Filipović savetuje i da se za vreme praznika izbegava i rešavanje konfliktnih odnosa u porodici:

- Ne treba čekati praznike da bi se rešavali problemi, već se treba neprekidno konstruktivno suočavati i boriti sa životnim teškoćama. Osećanje sigurnosti i pozitivna slika o sebi, prepoznavanje i ispoljavanje autetentičnih potreba, preuzimanje odgovornosti za svoje ponašanje, oslonjenost na sebe, rešavanje a ne odlaganja i bežanja od problema predstavlju neke od odrednica kreativnog, proaktivnog odnosa prema životu.

BONUS VIDEO - USKRŠNjA ŠETNjA: Beli labud izašao iz vode u Zrenjaninu, mališani oduševljeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)