STALNO VAM JE HLADNO? Jeza koju mnogi osećaju i na vrućini često posledica loših navika

V. N.

23. 04. 2022. u 14:50

BEZ obzira na klimatske uslove i spoljnu temperaturu, ima ljudi kojima je uvek hladno. Tako ne čudi da se oni zimogrožljivi ogrnu nečim i dok su na plaži usred leta.

СТАЛНО ВАМ ЈЕ ХЛАДНО? Језа коју многи осећају и на врућини често последица лоших навика

Foto Shutterstock

Zašto je nekome stalno hladno ne mora uvek da bude jasno, ipak, postoji nekoliko objektivnih razloga.

Nedostatak mišićne mase

Do ovog deficita obično dolazi kod starijih osoba, kao prirodna posledica starenja. Da bi se sprečio gubitak mišićne mase, ključno je da ishrana obiluje proteinima. Proteini su esencijalni za rast i održavanje mišića. Jer, mišićna slabost, bol i gubitak mišićne mase glavni su pokazatelji manjka proteina. Mišići su bitni jer oni proizvode toplinu, a ako su u manjku, telo pokušava da sačuva toplotu, tako da tera krv dalje od ruku i nogu, što za posledicu ima to da su vam i ruke i noge hladne.

Nedostatak sna

Hronična iscrpljenost usled nedostatka sna može da naruši termoregulacioni sistem u telu. Ona objašnjava kako to ima veze s unutarnjim satom našeg tela koje oseća kada bi trebalo da spava, a kada da bude aktivno. Telesna temperatura se snižava onda kada telo zaključi da idemo da spavamo. Dakle, ako se tokom dana osećate umorno, telo bi moglo da pomisli da idete da spavate i zato bi vam moglo biti hladno.

Foto Shutterstock

Manjak vitamina

Osim problema s cirkulacijom, hladnoću može da uzrokuje i nedostatak vitamina B12. Ovog nutrijenta u principu ima dovoljno u svakodnevnim namirnicama poput mleka, junetine, tune i sira... To znači da, ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, možete da imate probleme s nedostatkom ovog vitamina. Osim njih, rizične grupe za manjak vitamina B12 su anemični, osobe koje su nedavno imale operaciju probavnog trakta i osobe sa smetnjama u varenju.

Loša cirkulacija

Loša cirkulacija je jedan od ključnih razloga za zimogrožljivost. A najčešće lošu cirkulaciju imaju osobe koje puše, a pri tome su i gojazne. Da bi se prevazišao ovaj zdravstveni problem, savetuju se prestanak pušenja, niskokalorična hrana i fizička aktivnost.

Foto: Promo

Gubitak težine

Prema nekim istraživanjima, nagli gubitak težine može da dovede do osećaja da vam je stalno hladno. Potkožne masne naslage deluju kao štit protiv hladnoće i zadržavaju toplotu. Takođe, dramatično smanjenje unosa kalorija usporava organizam, koji pokušava da sačuva što više energije.

Foto: Free Images Pixabay

Hipotireoza

Smanjena produkcija hormona štitne žlezde ili hipotireoza može da dovede do čestog osećaja hladnoće. Kada štitne žlezda ne proizvodi dovoljne količine hormona, to utiče na način na koji naše telo koristi energiju.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju