SENZACIONALNO OTKRIĆE: Nove - RAS ćelije u plućima - slične su matičnim i mogu da pomognu u obnovi oštećenih alveola

V. N.

22. 04. 2022. u 20:50

UGLEDNI naučni časopis Science Alert prenosi da su istraživači otkrili nove vrste ćelija u ljudskim plućima.

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Нове - РАС ћелије у плућима - сличне су матичним и могу да помогну у обнови оштећених алвеола

Foto Shutterstock

Ove novootkrivene ćelije, navodi se, imaju vitalnu ulogu u održavanju pravilnog funkcionisanja respiratornog sistema i čak bi mogle da budu inspiracija za nove tretmane za poništavanje efekata određenih bolesti povezanih sa pušenjem.

Reč je o sekretornim ćelijama disajnih puteva (RAS), koje se nalaze u sićušnim, razgranatim prolazima poznatim kao bronhiole, koje su na vrhu alveola, malenih vazdušnih kesa koje razmenjuju kiseonik i ugljen-dioksid sa krvotokom.

Nove RAS ćelije su slične matičnim ćelijama koje mogu da se diferenciraju u bilo koju drugu vrstu ćelija u telu i sposobne su da poprave oštećene ćelije alveola i transformišu se u nove.

Istraživači su otkrili RAS ćelije nakon što su postali sve više frustrirani ograničenjima oslanjanja na pluća miševa kao modela za ljudski respiratorni sistem. Međutim, zbog određenih razlika između njih, naučnici su se borili da popune neke praznine u znanju o ljudskim plućima.

Foto Shutterstock

 

Da bi bolje razumeli ove razlike na ćelijskom nivou, tim je uzeo uzorke plućnog tkiva od zdravih ljudskih donora i analizirao gene unutar pojedinačnih ćelija, što je otkrilo ranije nepoznate RAS ćelije.

Tim istraživača je pronašao RAS ćelije i kod tvorova, čiji su respiratorni sistemi sličniji ljudskim nego kod miševa. Kao rezultat toga, istraživači sumnjaju da većina sisara jednake ili veće veličine verovatno ima RAS ćelije u plućima.

RAS ćelije luče molekule koji održavaju tečnu oblogu duž bronhiola, pomažući u sprečavanju kolapsa sitnih disajnih puteva i maksimiziraju efikasnost pluća. Kao sekundarno, one mogu da deluju kao progenitorske ćelije za ćelije alveolarnog tipa 2 (AT2), posebne vrste alveola koje luče hemikaliju koja se delimično koristi za popravku drugih oštećenih alveola.

BONUS VIDEO - NEVIDLjIVE UBICE: Pandemije su postojale, a biće ih još

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024