KAMENAC SA ZUBA UKLANJAJTE TRI PUTA GODIŠNJE: Obavezno je poliranje specijalnim gumicama nakon čišćenja

I. K.

13. 04. 2022. u 19:50

AKO ste od onih koji smatraju da ne bi često trebalo da se uklanja kamenac sa zuba, u velikoj ste zabludi. Prema rečima profesora dr Zorana Aleksića, sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, uklanjanje svih čvrstih i mekih zubnih naslaga trebalo bi da se radi tri puta godišnje.

КАМЕНАЦ СА ЗУБА УКЛАЊАЈТЕ ТРИ ПУТА ГОДИШЊЕ: Обавезно је полирање специјалним гумицама након чишћења

Foto Shutterstock

- Kada se ova procedura pravilno izvede, ne oštećuje zubnu gleđ. Obavezno je poliranje površine zuba specijalnim gumicama nakon uklanjanja zubnog kamenca - kaže naš sagovornik.

Druga zabluda kada je o zubnom kamencu reč, jeste ona da se njegovo uklanjanje smatra samo estetskom intervencijom.

- To nije tačno, jer ove naslage predstavljaju doprinoseće faktore u nastanku parodontalne bolesti - kaže profesor Aleksić. - One utiču na kolonizaciju glavnih parodontopatogena i tako podstiču razvoj parodontoze.

Uz uklanjanje naslaga kamenca, često ide i izbeljivanje zuba. Dok je ovo prvo neophodno, belina zuba je, ipak, samo stvar estetike.

- Ako se beljenje zuba radi pod kontrolom i nadzorom stomatologa, apsolutno nije štetno - kaže profesor. - Važno je da se koriste kvalitetni preparati na pravilan način. U slučaju samostalnog korišćenja proizvoda iz drogerija ili putem interneta koji se mogu koristiti kod kuće, primena se često uradi neispravno. To može da dovede do trajnog oštećenja zuba.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja