DIŠITE NA NOS ČAK I AKO IMATE ALERGIJE: Koristite kapi, namažite vazelin, udisanje na usta može da pogorša stanje

V. N.

07. 04. 2022. u 09:50

DISANjE na usta može da pogorša alergiju na polen. Ana Marfi, farmaceut sa Univerziteta u Lesteru, specilizovana za astmu i alergije, za britanski The Sun je pojasnila zašto disanje na usta može izazvati dodatne probleme:

ДИШИТЕ НА НОС ЧАК И АКО ИМАТЕ АЛЕРГИЈЕ: Користите капи, намажите вазелин, удисање на уста може да погорша стање

Foto Shutterstock

- Mnogi ljudi će disati na usta dok se bore s proletnom alergijom. Međutim, to zaobilazi naš vlastiti prirodni sistem filtriranja - kazala je. -Zaista je važno disati kroz nos jer to filtrira i sprečava da veliki deo polena izazove probleme u telu.

Međutim, disanje kroz nos može izgledati otežano dok se borite s alergijom i stalno kijate. Lekari savetuju upotrebu nazalnih sprejeva kako bi olakšali disanje.

Dekongestivne sprejeve za nos možete pronaći u lokalnim apotekama, ali steroidne sprejeve stručnjaci označavaju kao najbolje jer mogu smanjiti upalu u nosu i uz ponavljanje upotrebe neće izgubiti efikasnost.

Neki steroidni sprejevi za nos dostupni su za kupovinu u apotekama, dok su drugi dostupni samo na recept. Steroidnim sprejevima za nos potrebno je vreme da izgrade barijeru, pa je važno da se koriste redovno.

 

Foto Shutterstock

Ako patite od alergije na polen, preporučuje se da počnete da koristite sprejeve za nos oko dve nedelje pre nego što se simptomi pojave.

Upotreba vazelina oko nozdrva je stari trik koji zapravo deluje - hvata polen pre nego što udahnete čestice, a ostali isprobani lekovi uključuju kapi za oči.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna