PROLEĆNO POGORŠANJE: Upozorenje za astmatičare - počela sezona alergija, pazite se napada!

V. N.

24. 03. 2022. u 19:50

ASTMA je hronična opstruktivna upala disajnih puteva koja izaziva njihovu povećanu preosetljivost na razne spoljašnje uticaje.

ПРОЛЕЋНО ПОГОРШАЊЕ: Упозорење за астматичаре - почела сезона алергија, пазите се напада!

Foto: Profimedia/instagram ursulalolitas

Oni izazivaju suženje disajnih puteva, zbog čega se javljaju tegobe u vidu osećaja otežanog disanja, kašlja, osećaja tištanja i zviždanja u grudima. Tegobe su najčešće noću i/ili u ranim jutarnjim satima, ali mogu biti i tokom dana. Broj obolelih od astme tokom poslednje dve decenije stalno raste, naročito kod dece, tinejdžera i u visokorazvijenim zemljama, posebno od alergijske astme, te se ona definiše kao bolest savremenog društva i epidemija 21. veka.

Procenjuje se da oko 350 miliona ljudi u svetu ima pomenutu bolest, kao i da će još 150 miliona oboleti za sledećih deset godina. Naša zemlja ubraja se u one sa srednjom stopom oboljevanja od astme.

Prema rečima dr Tatjane Radosavljević, pulmologa, u proleće se simptomi astme pogoršavaju.

Foto Arhiva

- Većina pacijenata ima alergijsku astmu, u čijoj osnovi stoji alergija na polene drveća, trava i korova. U proleće dolazi do ekspanzije cvetanja, a samim tim i polinacije, te su vrlo prisutna pogoršanja bronhijalne astme - objašnjava dr Radosavljević.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)