IZBACITE IZ JELOVNIKA SVE ŠTO NADIMA: Savet stručnjaka - evo kako da rešite probleme sa varenjem

V. N.

21. 03. 2022. u 13:50

HRANA koju unosimo različito utiče na sve nas.

ИЗБАЦИТЕ ИЗ ЈЕЛОВНИКА СВЕ ШТО НАДИМА: Савет стручњака - ево како да решите проблеме са варењем

Foto Shutterstock

Generalno koncentrovane masti i koncentrovani ugljeni hidrati se najviše okrivljuju za nadutost. Međutim, prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, postoje pojedinačne namirnice koje su krivci za nadutost.

- Na prvom mestu bih izdvojio pasulj, gazirana pića, pšenicu, brokoli, luk, mlečne proizvode, potom šećerne alkohole koji se nalaze u žvakama, pivu, kupusu, jabukama. Za one koji pate od nadimanja preoporučio bih model ishrane koji se zove FODMAP. On podrazumeva izbegavanje namirnica koje sadrže ove ugljene hidrate koji podležu vrenju u crevima, a kao krajnji ishod imamo nadutost - kaže dr Marković.

Nekada i mleko nadima, u tom slučaju oslonite se na jogurt.

Foto Arhiva

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)