TELO BOLI I OD DEPRESIJE: Hladnoća i loše raspoloženje dovode do tegoba u mišićima i zglobovima

I. Kovačić

30. 01. 2022. u 12:40

HLADNOĆA, ali i loše raspoloženje, glavni su razlozi zbog kojih u ovo doba godine i oni koji ne pate od reumatskih bolesti, imaju bolove u mišićima i zglobovima.

ТЕЛО БОЛИ И ОД ДЕПРЕСИЈЕ: Хладноћа и лоше расположење доводе до тегоба у мишићима и зглобовима

Foto Shutterstock

Ovi bolovi posebno su izraženi kod gojaznih i slabo pokretnih osoba. Da bi ih ublažili, važno je utopljavanje, smanjivanje broja kilograma, više pešačenja, a analgetik uzimati samo ako su bolovi uporni i jaki.

Hladno vreme i osećaj tuge pogoršavaju i stanje kod hroničnih reumatoloških bolesti.

Doktor Predrag Ostojić, iz Instituta za reumatologiju, kaže da misli i emocije u velikoj meri utiču na stanje lokomotornog sistema:

- Najbolji primer za ovu tvrdnju jesu depresivne osobe, koje se iako nemaju neku reumatsku bolest, često žale da ih boli celo telo. Da stanje bude još gore, depresivne osobe se uglavnom slabo kreću, pa tako otvaraju začarani krug: loše raspoloženje ih veže za krevet, onda se javljaju bolovi, koji dodatno provociraju osećaj tuge i beznađa.

Foto: Depositphotos

Laganim vežbama i toplom odećom i obućom protiv ukočenosti 

Naš sagovornik kaže da je nošenje tople odeće i obuće izuzetno važno ukoliko hladnoća provocira bolove. Preporuka je, kako kaže, i da se dan započne laganim vežbama istezanja i razgibavanja, koje će znatno da umanje osećaj jutarnje ukočenosti. Povremene vežbe istezanja i tokom dana biće korisne osobama koje na radnom mestu dugo sede.

- Tek ako su bolovi izraženiji, savet je da se popije paracetamol ili neki nesteroidni antireumatik, ali isključivo po potrebi i u što je moguće manjoj dozi - napominje dr Ostojić.

Bolovi u zglobovima koje provocira hladnoća mogu da budu i prvi znak da je došlo do propadanja hrskavice zgloba, odnosno artroze.

- Poznato je da hladnoća pojačava bolove u zglobovima kod osoba sa artrozom - kaže naš sagovornik. - Isto je i sa onima koji pate od spondiloze, odnosno degenerativnih promena koje su zahvatile kičmeni stub.

Foto: Shutterstock

Nepravilno držanje i deformiteti

Niska temperatura vazduha, prema rečima dr Ostojića, pojačava bolove i osećaj ukočenosti i kod osoba sa oboljenjem tetiva (tendinopatije) i pripoja tetiva za kost (entezopatije).

- Od ove vrste reumatizma pate osobe koje tetive intenzivno opterećuju dakle fizički radnici, ali i osobe sa nepravilnim držanjem i deformitetima, kao i osobe sa prekomernom telesnom težinom - objašnjava dr Ostojić.

Spoljna temperatura ispod nule ne prija ni obolelima od gihta, jer pogoduje većem stvaranju kristala mokraćne kiseline, koji se talože u zglobove uzrokujući prolazna zapaljenja.

Svaku reumatsku tegobu koja traje duže od šest nedelja, bez obzira na njen intenzitet ne treba zanemariti i potrebno je potražiti savet lekara, kaže dr Ostojić.

Foto Shutterstock

 

Pogoršanje pred padavine

PRED kišu ili sneg, oboleli od reumatoidnog i psorijaznog artritisa imaju izraženije bolove i dugotrajnu jutarnju ukočenost.

- To je zato što pred padavine dolazi da pada vazdušnog pritiska - kaže dr Ostojić. - Nizak vazdušni pritisak dozvoljava zapaljenim zglobovima da više otiču, odnosno da se zglobna kapsula, koja je bogata receptorima za bol, još više istegne i boli. Otok oko zglobova tada više pritiska okolne tetive, otežava im da se pomeraju, uzrokujući intenzivniji osećaj ukočenosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024