DRHTE VAM RUKE, ILI MNOGO TREPĆETE? Nisu sve smetnje neurološke, nekada je problem - psiha

I. K.

25. 01. 2022. u 09:40

PODRHTAVANjE ruku, uvrtanje, žmirkanje ili treptanje obično se smatraju neurološkim problemom. Međutim, oko pet odsto ovih nevoljnih pokreta nije uzrokovano poremećajima u radu mozga, nego su psihogeni.

ДРХТЕ ВАМ РУКЕ, ИЛИ МНОГО ТРЕПЋЕТЕ? Нису све сметње неуролошке, некада је проблем - психа

Foto Shutterstock

Da bi se napravila razlika i definisao razlog za pojavu bolesti nevoljnih pokreta u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) na Klinici za neurologiju na odeljenju za nevoljne pokrete postoji grupa neurologa koja kontroliše i prati obolele sa nevoljnim pokretima, a koji tesno sarađuju sa psihijatrima. Shodno tome, oni mogu da izdvoje one obolele za čije se tegobe smatra da su psihogene.

Profesor dr Marina Svetel, pomoćnik direktora Klinike za neurologiju UKCS kaže da se smatra da je oko pet odsto nevoljnih pokreta psihogeno, a da se u specijalizovanim ustanovama koje leče obolele sa nevoljnim pokretima i češće sreću sa ovim pacijentima:

Tremor i tikovi

- Najčešće se u grupi psihogenih nevoljnih pokreta viđa psihogeni tremor, dok se ostali oblici nevoljnih pokreta beleže ređe. Primera radi, najređe se sreću tikovi - kaže dr Svetel.

Naša sagovornica kaže da su svi nevoljni pokreti na neki način pod uticajem psihe. Jer, do pogoršanja dolazi u stanjima ansioznosti, napetosti, uznemirenosti, dok ih smirenost i relaksacija umanjuju i ublažavaju.

- Kada je uzrok nevoljnog pokreta isključivo psihološki, takve nevoljne pokrete odlikuju naglo nestajanje ili prerastanje u drugi tip nevoljnog pokreta, promena intenziteta sa skretanjem pažnje, promena intenziteta sa zamaranjem, stanje bez pogoršanja posle naglog nastanka smetnji i dobar odgovor na sugestiju ili primenu placeba - kaže profesorka Svetel. - Ipak, dijagnozu ne bi trebalo postavljati samo na osnovu jednog pregleda u ambulanti, jer bilo kakvo rano suočavanje pacijenta sa činjenicom da ima psihološki, a ne neurološki problem može da bude kontraproduktivno.

 

Foto Z. Jovanović

Nakon detaljnih ispitivanja i isključivanja neurološke osnove za nevoljne pokrete, može da se sprovede lečenje.

- Pacijentu bi trebalo objasniti da verujemo da ima problem, da razumemo da se ne "pretvara" i da će se stanje popraviti, kao i da će u lečenje biti uključeni psihijatri i nekada fizijatri - kaže naša sagovornica.

Bez promena na mozgu

PROFESORKA Marina Svetel napominje da su, generalno govoreći, nevoljni pokreti bolesti u kojima je mozak najčešće bez vidljivih patoloških promena.

- Zbog toga kažemo da su ničim izazvane, odnosno idiopatske - navodi profesorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju