KAKO SE OTKRIVA RAK PLUĆA: Rendgen važan za dijagnostiku

V. N.

26. 01. 2022. u 19:35

JEDNA od nažalost teških i dosta prisutnih bolesti u Srbiji je i rak pluća. Bolest može biti podmukla, zbog čeka je dijagnostika veoma važna.

КАКО СЕ ОТКРИВА РАК ПЛУЋА: Рендген важан за дијагностику

Foto Arhiva

Pulmolog, dr Tatjana Radosavljević objašnjava koje se sve metode koriste pri otkrivanju maligniteta pluća.

- Rak pluća se uglavnom može videti na običnom rendgenskom snimku. Međutim, postoje oblici raka koji su veoma malih dimenzija i koji u potpunosti klinički liče na upale pluća i tuberkulozu. Ukolio se rak nalazi u glavnoj disajnoj cevi (traheji) ne mora se videti na rendgenu, ali zato simptomi i izgled spirometrijske krivulje mogu da ukažu da postoji sumnja i radi se bronhoskopija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje