ZBOG SUVOG VAZDUHA I OKO POSTAJE SUVO: Najčešći problem kod grupe ljudi sa ovom bolešću

I. K.

19. 01. 2022. u 12:13

TOKOM zime dugotrajni boravak u prostorijama koje se greju može da smeta očima zbog suvoće vazduha sa kojim je površina oka u kontaktu. To naročito važi za one koji već pate od sindroma suvog oka, a njih čini gotovo 75 odsto starijih od 65 godina, dominantno žene.

ЗБОГ СУВОГ ВАЗДУХА И ОКО ПОСТАЈЕ СУВО: Најчешћи проблем код групе људи са овом болешћу

Foto Shutterstock

Doktor Zora Ignjatović, oftalmolog, kaže da tegobe do kojih dolazi su osećaj peckanja i grebanja, često treptanje, pa čak i zamućenja slike:

- Suvo oko je veoma čest problem, naročito kod reumatičara i nekih hormonskih poremećaja, ali i kod osoba koje dugo sede pred ekranom kompjutera. Pacijenti koji imaju problem suvog oka imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što su vožnja, čitanje, gledanje televizije...

Ukoliko se prvi put susrećete sa simptomima suvog oka, odnosno javlja vam se osećaj peska u očima neophodan je pregled oftalmologa.

- Ako se suvo oko neadekvatno tretira, može da dovede do slabljenja vida, infekcije, ulceracije ili oštećenja rožnjače - kaže dr Ignjatović. - Osnovni savet ovim pacijentima je da ne trljaju oči, da skidaju šminku bez jakog pritiskanja, da izbegavaju zadimljeno okruženje i da prave pauze tokom čitanja ili rada na računaru.

Naša sagovornica kaže da je u blažim slučajevima dovoljno da se u oko više puta dnevno ukapavaju veštačke suze koje mogu da se kupe u apotekama bez recepta:

- Takođe je korisno i vlaženje vazduha u prostoriji, a za tu svrhu sem standardnih načina sada postoje i specijalni aparati. U težim slučajevima potreban je pregled oftalmologa kako bi se utvrdio uzrok suvoće oka, a ponekad je sem veštačkih suza potrebna i primena drugih lekova i sredstava koji mogu da poprave produkciju suza.

Do pojave tegoba usled postojanja sindroma suvog oka mogu da dovedu i zagađen vazduh, vetar, hladnoća, klima-uređaji, rad za računarom, vožnja automobila i korišćenje kontaktnih sočiva.

- Na površini rožnjače nalazi se takozvani suzni film koji se smatra njenim sastavnim delom i bez koga se svetlost ne bi pravilno prelamala prilikom upada u oko i formirao jasan vid - kaže dr Ignjatović. - Kada se taj suzni film isuši dolazi do pojave sindroma suvog oka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega