TRANS-MASTI UZROK AGRESIJE

V. N.

15. 01. 2022. u 11:11

ISTRAŽIVANjE objavljeno u časopisu PLOS One pokazuje povezanost između konzumiranja hrane bogate transmasnim kiselinama i razdražljivog i agresivnog ponašanja.

ТРАНС-МАСТИ УЗРОК АГРЕСИЈЕ

Foto Shutterstock

U ovoj studiji 945 odraslih muškaraca i žena proučavano je kroz ishranu i ponašanje. I dok su u igri bili mnogi faktori, poput pola, godina starosti, obrazovanja, konzumiranja alkohola ili cigareta, istraživači su zaključili da postoji jasna veza između konzumiranja trans-masti i pojačanog agresivnog ponašanja.

Trans-masti se smatraju najopasnijim mastima za konzumiranje, s obzirom na to da mogu negativno da utiču na nivo holesterola i, posledično, povećavaju rizik od srčanih bolesti. Kada se konzumiraju, trans-masti mogu da povećaju nivo "lošeg" holesterola (LDL), a takođe mogu da snize nivo vašeg "dobrog" holesterola (HDL), čineći ga negativnom masnom kiselinom koja nije dobra za celokupno zdravlje.

Ova vrsta masnih kiselina može da se nađe u hrani koja je hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana. To znači da su nezasićene masne kiseline u proizvodu izmenjene da bi se sprečilo kvarenje hrane, kao i da bi neka hrana zadržala čvrsto stanje na sobnoj temperaturi. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) priznala je 2015. da se hrana koja sadrži delimično hidrogenizovana ulja (glavni izvor transmasnih kiselina) više ne smatra "sigurnom" za konzumiranje, pa je zabranjena u proizvodima koji se nalaze na policama prodavnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista