ČETIRI PREGLEDA KOJA MUŠKARCIMA PRODUŽAVAJU ŽIVOT: Pripadnici jačeg pola manje vode računa o zdravlju, i češće prevremeno umiru

V. N.

14. 01. 2022. u 11:11

PODACI pokazuju da muškarci žive kraće, češće obolevaju, više konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance. Kada se tome doda činjenica da muškarci rade teže i opasnije poslove a ređe idu kod lekara, ne čudi što oni žive čak pet godina kraće od žena.

ЧЕТИРИ ПРЕГЛЕДА КОЈА МУШКАРЦИМА ПРОДУЖАВАЈУ ЖИВОТ: Припадници јачег пола мање воде рачуна о здрављу, и чешће превремено умиру

Foto Shutterstock

Istraživanja pokazuju da svake godine skoro 100.000 muškaraca umre pre 75. godine u odnosu na 60.000 žena.

Prema najnovijim studijama iz Velike Britanije, ukupno 22 procenta muškaraca umre pre 65. godine naspram 13 procenata žena, a 42 procenta umre pre 75. u odnosu na 26 procenata žena.

Statistike ipak ohrabruju jer pokazuju da će muškarci rođeni 2006. godine živeti 3,6 godina duže, a žene 1,9 godina duže u odnosu na one rođene 1990. godine.

Da bi unapredili svoje zdravlje i da bi sprečili prevremenu smrt, muškarci bi redovno trebalo da idu na ove preventivne preglede:

Kolonoskopija

Pregled debelog creva je vrlo važan, posebno nakon 50. godine, jer rak debelog creva jedna je od najčešćih malignih bolesti, a znatno češće pogađa muškarce nego žene. Jedan od razloga jeste što se muškarci prekasno javljaju lekaru nakon simptoma, a i ređe odlaze na kolonoskopiju. Ukoliko postoji porodična predispozicija za ovu opaku bolest, na kolonoskopiju bi trebalo ići već posle tridesete.

Polne bolesti

Testiranje na polno prenosive bolesti je važno, jer u organizmu mogu biti dugo skrivene, a može uzrokovati čak i prevremenu smrt. Kao važno se ističe da bi se svi ljudi, a naročito muškarci koji su skloniji većim seksualnim slobodama, od 16. do 65. godine barem jednom u životu trebalo da se testiraju na HIV virus i hepatitisa, a više puta ako su imali polni odnos bez zaštite.

Telesna težina

Iako većini ljudi nije potreban lekar kako bi uočili gojaznost, dobro je da doktor izračuna indeks telesne težine ili BMI. Normalnim se smatra 18,5 do 24,9, dok sve iznad toga nosi veći rizik i potrebu za češćim lekarskim pregledima.

Nivo holesterola

Američko Udruženje za zdravlje srca savetuje da muškarci nakon dvadesete treba na svakih šest godina redovno da proveravaju nivo holesterola u krvi. Prema lekarima, ta je vrednost važan pokazatelj stanja krvnih sudova, kao i rizika od moždanog i srčanog udara. Muškarci znatno češće boluju od srčanih bolesti, a većina njih uspešno se leči ako se uoče na vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)