DOKTOR SRĐAN MARKOVIĆ REŠAVA POZNATO PITANJE: Da li je poželjno piti probiotik svaki dan?

V. N.

11. 01. 2022. u 16:00

KADA se konzumiraju antibiotici usled nekog upaljenja u organizmu, poželjno je piti i probiok kako bi se sačuvao želudac. Međutim, na pitanje da li je probiotik poželjno da se pije svaki dan, odgovara doktor, gastroenterolog, Srđan Marković.

ДОКТОР СРЂАН МАРКОВИЋ РЕШАВА ПОЗНАТО ПИТАЊЕ: Да ли је пожељно пити пробиотик сваки дан?

Foto Arhiva

 - Pre svega veoma je bitno za koji probiotski preparat se odlučite, jer svaki soj ili kombinacija sojeva ima svoju određenu namenu. U opštoj populaciji upotreba probiotika se neminovno preporučuje uvek kada se koriste antibiotici, jer antibiotici ne mogu da prepoznaju razliku između "loših" i "dobrih" bakterija, te je tokom, a i nakon upotrebe antibiotika preporučena primena probiotika redovno bar još sedam dana. Jedan od racionalnih razloga za primenu probiotika svakodnevno je činjenica da hrana, voda, i namirnice koje unosimo sadrže razne antimikrobne agense koji mogu da naruše našu crevnu floru, objašnjava doktor Marković.

Probiotski sojevi mogu da zaštite naša creva od loših mikroorganizama. U suštini, probiotske preparate primenjujte onda kada mislite da je to potrebno, jer ne mogu da škode, a svakako se posavetujte sa gastroenterologom o vrsti preparata, dodao je doktor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)