NE MORATE DA BROJITE SVAKU KALORIJU: Za doček možete da popustite kočnice, ali ipak ne preterujte ni sa jelom, ni sa pićem

I. K.

31. 12. 2021. u 10:33

ZA vreme novogodišnjih praznika, pa sve do sredine januara i završetka perioda slavlja, glavno pitanje jeste kako uživati u hrani i piću, a ne nabaciti višak kilograma. Prema rečima dr Ivane Šarac, naučnog saradnik u Institutu za medicinska istraživanja, nije katastrofa ako kočnice popuste na jedan dan, ali već narednog bi trebalo jesti oskudnije.

НЕ МОРАТЕ ДА БРОЈИТЕ СВАКУ КАЛОРИЈУ: За дочек можете да попустите кочнице, али ипак не претерујте ни са јелом, ни са пићем

Foto Shutterstock

Doktorka Šarac kaže da u novogodišnjoj trpezi mogu da uživaju oni koji se 95 odsto vremena hrane zdravo, pa u najluđoj noći mogu sebi da daju oduška:

- Naša tradicionalno bogata novogodišnja trpeza, mahom zasnovana na preobilju hrane i visoko kaloričnim specijalitetima, uz dosta alkoholnih i bezalkoholnih pića, ukoliko se pretera, može da bude popriličan udarac za metabolizam i zdravlje, a naročito za one koji su već gojazni, imaju oslabljen kardiovaskularni sistem ili probleme sa varenjem - kaže dr Šarac. - Jer, obilje masne hrane uz dosta alkohola može da provocira ozbiljne zdravstvene tegobe, koje mogu da budu i po život opasne.

Doktorka Šarac napominje da se novogodišnja trpeza najbezazlenije može savladati ako se sve proba, ali umereno:

- To bi inače u ishrani trebalo da bude glavni princip. Praktično rečeno, najvažnije je da se ima "osećaj" za sutra. Jer, niko ne želi da prvi dan posle dočeka provede u krevetu, uz mamurluk i osećaj težine ili mučnine.

Naša sagovornica savetuje da hrana nikako ne bude fokus novogodišnjeg slavlja:

- Nekada su nam samo "oči gladne" i toga bi trebalo biti svesni. To je uglavnom i najveći problem kada su slavlja u pitanju. Ponekad smo više žedni, nego gladni, a mozak može pogrešno da obradi informacije i pošalje signal o potrebi za hranom umesto vodom. Zato, u toku slavlja, pijte više vode. To će vas zasititi. Pravite česte pauze tokom jela, jer ne zaboravite da mozgu treba malo više vremena da dobije informacije o unetoj hrani i pićima.

Dobra strategija je da se prvo zasitite salatama koje imaju dosta povrća. Prelijte ulje kao začin i obavezno koristite niskokalorične majoneze i pavlake ili smanjite količinu punomasnih proizvoda. Važno je i da se opredelite za pečenje na papiru, ili u specijanim kesama, bez dodatka ulja. Poslastice slobodno pravite sa malo manje margarina, putera i šećera.

Prva pomoć

PRAZNIČNO veselje može da dovede do raznih nezgoda, najčešće opekotina i posekotine. Zbog toga je dobro da pri ruci imate prvu pomoć u vidu alkohola, povidon joda, troprocentnog hidrogena i sterilne gaze.

Ranu od posekotina uvek prvo isperete pod mlazom vode, a zatim troprocentnim hidrogenom, i zavijte sterilnom gazom. Dublje rane, kao i one gde postoji veći razmak između kože zahtevaju zbrinjavanje lekara i šivenje.

Ako ste se opekli, čistu pamučnu tkaninu natopite suncokretovim ili kantarionovim uljem i previjte, ali ako se pojave plikovi, neophodna je lekarska pomoć.

Savet je da se pirotehnika ne koristi, ali ako prilikom njene upotrebe dođe do povreda, obavezno idite kod lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)