ZAMENA ZALISKA BEZ OŽILJKA: Endoskopska rekonstrukcija srca

V. N.

17. 12. 2021. u 11:11

TIM lekara koji je vodio profesor dr Ivan Stojanović uradio je endoskopsku rekonstrukciju mitralnog zaliska pedesetjednogodišnjoj pacijentkinji iz Pančeva, kroz minimalni rez napravljen u tkivu oko bradavice dojke.

ЗАМЕНА ЗАЛИСКА БЕЗ ОЖИЉКА: Ендоскопска реконструкција срца

Foto P. Mitić

Šav se nalazi u pojasu koji razdvaja pigmentisani deo od tkiva kože, skoro je neprimetan, a ožiljak će biti potpuno nevidljiv. Operacija je uspešno protekla, pacijentkinja je nakon toga bila dobro.

- O benefitima endoskopske rekonstrukcije mitralnog zaliska za pacijenta dovoljno govori nevidljivi rez. Ne tako davno, to je bilo nezamislivo, jer je na zaliscima primenjivana teška hirurgija, sa velikim rezom koji je podrazumevao presecanje grudne kosti, mnogo sporiji i teži oporavak. Dok je za pacijenta ova nova minimalno invazivna metoda veoma komforna, za lekare je izuzetno zahtevna - objašnjava profesor dr Ivan Stojanović, načelnik Centra za minimalno invazivnu i endoskopsku hirurgiju.

- Institut "Dedinje" je odavno postao moćan centar za minimalnoinvazivnu i endoksopsku hirurgiju srca, na čijem se čelu nalazi istaknuti svetski stručnjak u toj oblasti, prof. dr Ivan Stojanović. Doktori Instituta su obučavani u najboljim svetskim centrima iz kojih donose najsavremenije procedure i nove pristupe u lečenju srca i krvnih sudova - kaže direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić.

U ovoj ustanovi kažu da u njihovom Centru za minimalno invazivnu hirurgiju endoskopske operacije srca nisu rađene samo za prezentaciju u javnosti kao sporadični slučajevi.

Naprotiv, to je ozbiljan program koji postoji godinama, pa će i ovakva endoksopska procedura, kod značajnog broja pacijenata, postati redovan pristup u lečenju mitralne valvule.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi