SA FFP2 MASKOM RIZIK OD ZARAZE JE MINIMALAN: Naučnici potvrdili da nije svejedno koja zaštita protiv korone se primenjuje

V. N.

16. 12. 2021. u 11:11

AKO se pravilno nose maske tipa FFP2, opasnost od infekcije virusom korona se meri u promilima.

СА ФФП2 МАСКОМ РИЗИК ОД ЗАРАЗЕ ЈЕ МИНИМАЛАН: Научници потврдили да није свеједно која заштита против короне се примењује

Foto Shutterstock

Bez maske, pa čak i na velikoj udaljenosti - rizik od infekcije je skoro 100 odsto.

Studija Instituta "Maks Plank" iz Getingena pokazala je da FFP2 maske nude izuzetno visok nivo zaštite od korona-infekcije:

- Ako se u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti sretnu jedna zaražena osoba i jedna zdrava, nevakcinisana osoba - rizik od infekcije je samo 0,1 odsto čak i nakon 20 minuta.

Ako je osoba vakcinisana, rizik od infekcije se još više smanjuje - rekli su istraživači.

Prema istraživačima - ključno je pravilno nošenje maske FFP2 ili KN95. Za optimalnu zaštitu, nazalni klip odnosno metalni deo na nosu se mora oblikovati u "zaobljeno W" tako da bočno pritiska nozdrve.

Sa FFP2 maskama koje se pogrešno nose rizik od infekcije po istom scenariju iznosi oko četiri odsto, piše tim oko direktora Instituta Eberharda Bodenšaca u stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD Proceedings (PNAS).

Analiza istraživača, takođe, pokazuje da pravilno nošene FFP2 maske štite 75 puta bolje od pravilno nošenih hirurških maski.

Ipak, čak i medicinske maske koje se pravilno nose - smanjuju rizik od infekcije na najviše 10 odsto.

Istraživači su izračunali rizik od infekcije kombinovanjem različitih faktora kao što su veličina čestica, fizika pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja virusa korona.

Tako su došli do zaključka da ako samo zdrava osoba nosi masku, a inficirana govori na udaljenosti od 1,5 m, posle 30 minuta infekcija će se dogoditi u 90 odsto slučajeva kada se radi o hirurškoj maski, dok je kod FFP2 maske i posle sat vremena ta opasnost - 20 odsto.

Kada obe osobe nose hiruršku masku, dok infektivni govori, vrlo konzervativno računato, opasnost ostaje ispod 30 odsto nakon sat vremena, ali kada oboje pravilno nose masku FFP2 k - ona iznosi 0,4 odsto.

Naučnici ističu da su njihovi proračuni čak veoma konzervativni.

- U svakodnevnom životu stvarna verovatnoća zaraze je sigurno 10 do 100 puta manja, zato što je vazduh koji izlazi na ivicama maske razređen - rekao je Bodenšac.

DISTANCA NE POMAŽE

Rezultat susreta dve osobe bez maske - izgleda ovako: ako je zdrava osoba na udaljenosti tri metra izložena dahu zaražene osobe nekoliko minuta, verovatnoća da će biti inficirana je čak - 90 odsto, zaključili su istraživači.

- Nismo mislili da će na udaljenosti od nekoliko metara to ići tako brzo, to da se udahne infektivna doza virusa - objasnio je Bodenšac.

- Jer, na ovoj udaljenosti vazduh koji se izdisao konusno se širio po prostoriji i infektivne čestice su bile razređene. Osim toga, posebno velike čestice i stoga posebno bogate virusima brzo padaju na zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)