KADA SE VRAĆA ČULO MIRISA POSLE KOVIDA? Kod 60 odsto obolelih, u roku od dva meseca moguć boljitak

Novosti online

13. 11. 2021. u 12:13

Studija o virusu korona utvrdila je da je kod 77 odsto obolelih od kovida 19 uočen delimičan ili potpun gubitak čula mirisa. Od toga je 44 odsto ispitanika bilo svesno gubitka ovog čula i bez testiranja. Nauka, međutim, još nema odgovor da li će i u kojem broju slučajeva gubitak ovog čula, možda, biti trajan.

КАДА СЕ ВРАЋА ЧУЛО МИРИСА ПОСЛЕ КОВИДА? Код 60 одсто оболелих, у року од два месеца могућ бољитак

Foto: Depositphotos

Uz upalu grla gubitak čula mirisa je jedan od najranijih simptoma kovida, i javlja se pre povišene temperature, a dosadašnje iskustvo u borbi sa pandemijom pokazuje da gubitak čula mirisa bolje "predviđa" dijagnozu kovida 19 od povišene temperature.

Gubitak čula mirisa pojavljuje se i kod gripa, ali ne tako često kao kod kovida 19 i oko 60 odsto obolelih od gripa vrati čulo mirisa.

Kod većine pacijenata, oporavak ovih čula je potpun, međutim kod određenog broja njihov povratak je samo delimičan, pa se gubi osećaj za određene mirise i ukuse.

Profesor dr Nenad Arsović, direktor Klinike za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da se oporavak čula ukusa i mirisa kod najvećeg broja obolelih dešava 30 dana od prvog testa, a najkasnije za dva meseca:

- Još ne možemo da tvrdimo da li dolazi do potpunog oporavka, ali možemo da kažemo da se dešava značajno poboljšanje nakon najviše dva meseca od pojave bolesti kod blagih i umereno teških pacijenata - objašnjava dr Arsović.

Istraživanja koja su u toku pokazaće u kojoj meri kovid 19 oštećuje osećaj za ukus i miris.

- Dosadašnja ispitivanja su pokazala da kod manjeg procenta obolelih zaostaju posledice, naročito kad je u  pitanju identifikacija mirisa, a da li je to trajno još je rano govoriti - kaže profesor Arsović. - Jedino smo sigurni da se čulo mirisa teže oporavlja od čula ukusa.

Stručnjaci napominju da su namirnice pomoću kojih najbolje može da se testira čulo ukusa i mirisa - kafa, beli luk, pomorandže, limun i šećer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)