ROBOT POSTAVIO IMPLANTAT U UHO: Izvedena jedna od prvih operacija u svetu sa ovom tehnologijom

V. N.

11. 11. 2021. u 12:30

NA Univerzitetskoj klinici za ORL u Beču izvedena je jedna od prvih operacija u svetu sa novom robotskom tehnolohijom.

РОБОТ ПОСТАВИО ИМПЛАНТАТ У УХО: Изведена једна од првих операција у свету са овом технологијом

Foto shutterstock

Visoko tehnološki uređaj je u toku kohlearne implantacije potpuno automatski i minimalno invazivno omogućio pristup unutrašnjem uhu. Robotska hirurgija je već nekoliko godina sastavni deo hirurgije. Roboti se koriste kao produžena ruka hirurga i prenose njihove pokrete na najmanjem mogućem prostoru.

Nova tehnologija sa kojom je izvedena operacija u Beču radi se bez ručnog upravljanja hirurga već potpuno automatski uz pomoć prezicnog navigacionog sistema. Pre operacije se pravi trodimenzionalni model unutrašnjeg uha na osnovu kompjuterske tomografije.

Ukoliko se izračuna da robot ima neometan pristup uhu, da ne pogađa arterije ili nerve, operacija može da se sprovede. Hirurg mora da napravi rez iza uha i postavi implantat.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)