POVREDE USLED PCR TESTA: Doktorka Svetlana Valjarević o mogućim posledicama

V. N.

11. 11. 2021. u 11:13

KORONA virus nas je naučio da moramo da se suočimo sa novim metodata koje do sada nismo poznavali. Kako vrlo često imamo simptome kovida, testiranje je neophodno. Jedan od načina jeste uzimanje brisa za PCR, doktorka Svetlana Valjarević, specijalista orl otkriva da li ovom metodom mogu da nastanu povrede.

ПОВРЕДЕ УСЛЕД  PCR ТЕСТА: Докторка Светлана Ваљаревић о могућим последицама

Foto: Arhiva Novosti

 - Procedura uzimanja brisa iz nosa predstavlja bezbednu proceduru, ali kao i svaka druga medicinska intervencija, ona nosi određeni stepen mogućih komplikacija. Najčešće su lake povrede sluznice nosa, pogotovo ako pacijent ima tegobe u vidu curenja iz nosa ili kijanja te je sluznica već otečena i osetljiva. Takve povrede prolaze spontano, a ređe su praćene blažim krvarenjem, objašnjava doktorka Svetlana Valjarević. 

Ona dodaje:

 - U izuzetno malom broju slučajeva može da se dogodi da se vrh štapića za uzimanje brisa odlomi u kom slučaju se isti mora odstraniti od strane otorinolaringologa. U svetskoj literaturi opisano je nekoliko težih povreda koštanih struktura baze lobanje nakon uzimanja nazofaringealnog brisa, ali takvih povreda nije bilo kod naših pacijenata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati