NIJE SVEJEDNO KAKO I KADA MERITE PRITISAK: Nakon 45 godina bar jednom mesečno

V. N.

30. 10. 2021. u 14:45

AKO ste stariji od 45 godina onda bi bar jednom mesečno trebalo da izmerite krvni pritisak. Jer, gornji ili sistolni pritisak raste normalno sa starenjem već od 18. godine. Prosečan donji ili dijastolni pritisak povećava se kod muškaraca od 45. do 54. godine starosti, a kod žena uglavnom od 55. do 65. godine.

НИЈЕ СВЕЈЕДНО КАКО И КАДА МЕРИТЕ ПРИТИСАК: Након 45 година бар једном месечно

Foto: Depositphotos

Osobe koje su imale nizak krvni pritisak tokom mladosti obično bi trebalo da imaju niže vrednosti i u starosti, ali svako pravilo potvrđuje izuzetak.

Da bi merenje krvnog pritiska dalo validne rezultate, savetujemo da se pridržavate sledećih pravila:

Strah od belih mantila

Utvrđeno je da su vrednosti izmerene u zdravstvenim ustanovama često više od onih izmerenih kod kuće. Kao razlog za ovu pojavu navode se nervoza i stres usled pregleda, pa rezultati mogu biti lažno visoki. Takođe, na osnovu samo jednog merenja ne može se izvući zaključak o trajnim promenama krvnog pritiska pa je potrebno pratiti kako se menjaju vrednosti tokom vremena.

Normalni rezultati

Optimalne vrednosti pritiska su 120/80 mmHg, a po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija. Prihvatljive normalne vrednosti su do 140/90 mmHg.

Četiri merenja

Evropsko društvo za hipertenziju preporučuje da se pritisak meri dva puta u jutarnjim satima između šest i devet časova i dva puta u večernjim satima između 18 i 21. Između dva merenja trebalo bi da se napravi pauza od najmanje pet minuta. Ukoliko se za povišen krvni pritisak već piju lekovi, onda bi ga trebalo meriti pre uzimanja terapije.

Mirovanje pre merača

Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, trebalo bi voditi računa o telesnoj temperaturi, unosu kofeina, nikotina, alkohola i energetksih pića, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska. Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta po konzumiranju kafe, cigareta ili alkoholnog i energetskog pića. Pritisak bi trebalo meriti na levoj ruci, sedeći mirno bez prekrštenih nogu i ne pričati.

U trudnoći

Ukoliko ste trudni, trebalo bi pažljivo da pratite krvni pritisak, jer on može drastično da se menja u ovom razdoblju. Ukoliko otkrijete njegovu neuobičajeno visoku vrednost ponovite merenje posle četiri sata. Ako je vrednost i dalje visoka, konsultujte se sa lekarom ili ginekologom.

Narušene vrednosti

U slučaju da je reč o blagom porastu, onda bi smanjen unos soli i kafe, redukcija telesne težine, zdrava ishrana i izbegavanje alkohola i cigareta u korist fizičke aktivnosti trebalo da daju rezulatet. Ako on, ipak, izostane, lekar će posle analiza i pregleda doneti odluku da li da se uvede terapija i koja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)