"APOTEKA: UVEK POUZDANA U SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA": Svetski dan farmaceuta obeležava se sutra

B. R.

24. 09. 2021. u 15:43

DOSTUPNOST lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje kako pojedinca tako i društva u celini.

АПОТЕКА: УВЕК ПОУЗДАНА У СЛУЖБИ ВАШЕГ ЗДРАВЉА: Светски дан фармацеута обележава се сутра

Foto P. Milošević

Vanredne okolnosti s pandemijom virusa COVID - 19 uslovile su da farmaceuti preuzmu ulogu svojevrsnog savetnika svima koji su u nedoumici kako da se izbore sa zdravstvenim problemima.

"Apoteka: Uvek pouzdana u službi Vašeg zdravlja", ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta, koji se svake godine u svetu obeležava 25. septembra.

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava. Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

- Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje. To se posebno videlo u poslednjih 18 meseci, tokom globalne pandemije, kada su izazovi sa kojima smo se, kao stručnjaci za lekove, suočavali. Apoteka je pokazala i dokazala svoju pristupačnost, odgovornost i razumevanje prema svima kojima je pomoć bila potrebna. Svesni očekivanja koje pred apotekarsku delatnost postavlja sistem zdravstvene zaštite i društvo u celini nastavićemo da razvijamo svoje usluge i kritički razmatramo sve aspekte naše prakse, kako bi i dalje bili pouzdan partner u službi zdravlja građana Srbije - rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)