DOKTOR NEMANJA SLAVKOVIĆ REŠAVA NEDOUMICE: U kom procentu je uspešna operacija diskus hernije?

V. N.

03. 09. 2021. u 11:00

DISKUS hernija je pomeranje diskursa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu može da dođe do ukrštanja nervnog korena. Ovo oboljenje nije naivno, a pacijenti se često odlučuju za intervenciju koja bi rešila problem. Doktor, hirurg Nemanja Slavković, odgovara na nedoumice o tome koliko je uspešna operacija diskus hernije.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ РЕШАВА НЕДОУМИЦЕ: У ком проценту је успешна операција дискус херније?

Foto: V. Danilov

 - Diskus hernija se operativno leči kod veoma malog broja pacijenata, jer se u većini slučajeva neoperativnim procedurama postižu vrlo dobri rezultati. Ukoliko se, međutim, ukaže potreba za hirurškim lečenjem, uz adekvatnu opremu i odabir prave hirurške tehnike koja se sprovede na pravi način, procenat uspešnosti može biti veoma visok, čak i preko 80 odsto. Neophodno je napomenuti da je ovako visok procenat moguć samo kod pacijenata kojima je precizno utvrđena povezanost simptoma i diskus hernije, objašnjava doktor Slavković.

On dodaje da nažalost, veliki broj pacijenata biva operisan zbog različitih bolnih stanja kičmenog stuba i magnetnom rezonancom utvrđenih diskus hernija, ali bez klinički potvrđene međusobne povezanosti. Kod tih pacijenata se ne može uvek očekivati pozitivan ishod jer uzrok bola nije preoperativno precizno određen i najčešće nije direktna posledica jedne ili više diskus hernija. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)