Feljton

Rat bez objave

Bugari su 14. oktobra napali srpske položaje bez objave rata. Uzaludno klicanje Francuskoj i Francuzima u Nišu. Antologijska Pašićeva izjava: Spasa nam nema, ali propasti nećemo.


PAŠIĆ I ČETIRI KRALJA Predhodni nastavci

1. Kruna kralju Milanu

Dana 22. februara 1892. Milan Obrenović odložio kneževsko i primio kraljevsko žezlo. Beograd i Srbija svečano proslavili krunisanje u Sabornoj crkvi.

2. Kralj ponizio - sebe

Milan Obrenović nije prihvatio pruženu ruku vođe radikala. Prostak, ponizio je sebe a ne nas, prozborio je Pera Todorović.

3. Ugarak za - bunu!

Vatrenim govorima i odlučnošću Pašić je potpalio bunu u Timoku, Sokobanji i Boljevcu. Kralj Milan naredio oduzimanje oružja, ali se Srbin teško rastaje od puške.

4. Monarh šilji kolac

Gospodine Pašiću, odmah, ne časeći ni časa, bežite iz Beograda, jer kralj s ministrom Hristićem šilji kolac za vas i ostale radikalske prvake, glasilo je upozorenje nepoznatog.

5. Surovi preki sud

Preki sud je izrekao 94 smrtne kazne, a na robiju poslao 567 bundžija. Nad dvadesetoricom kolovođa bune izvršene smrtne kazne streljanjem, a ostalim, milošću kralja, pošteđen život, ali ne i tamničke bukagije.

6. Potera za Bajom

Osuđen na smrt u odsustvu, vođa radikala se skrivao u Lomu, odakle je morao da beži u Rumuniju. Prijateljstvo sa rumunskim novinarom Zanfirom Arborijem. Vlada LJotić pomaže prijatelju.

7. Milan ustupa tron

Grozničavo jutro u prestonici na sedmogodišnjicu proglašenja Kraljevine Srbije. Poraz protiv Bugara ključni razlog za abdikaciju kralja Milana. Zakletva na vernost 13-godišnjem sinu Aleksandru

8. Slika lepe Đurđine

Kako gospođica Đurđina Duković “iskreno i iz srca” šalje iz Trsta sliku gospodinu kojeg nikad nije videla(?). Milan Obrenović traži dva miliona dinara otpremnine

9. Baji Rusi veruju

Umesto mandata za sastav vlade, mladi Aleksandar Obrenović nudi Pašiću mesto poslanika u prestonici Rusije. - S Rusima nam je neophodno čvrsto prijateljstvo, naročito zbog pretenzija Habzburga na Balkan - kazao vođa radikala, prihvatajući se diplomatije.

10. Stari kralj - čitav

Na Ivanjdan 1899. godine, izvršen atentat na kralja Milana u Knez Mihailovoj ulici. Na uzvike "Pogibe stari kralj", Milan prošetao gradom čitav i bodar. Na dvoru naređuju hapšenje Nikole Pašića.

11. Kralj se verio Dragom

Saša, vreme je da se ženiš! Idem s Vladanom Đorđevićem da nađem nevestu u Evropi. Biće to neka nemačka princeza, najverovatnije. Ali, neću ti nametati neku koja tvom srcu nije draga - reče Milan svom Sašenjki pakujući stvari za put.

12. Crna vest iz Beograda

Oprostite što vam kvarim ovo lipo veče, ali vam moram saopćit vijest da su noćas u Beogradu oficiri ubili kralja i kraljicu, kazao je domaćin Ivan gostu koji je sa porodicom letovao u Abaciji. Ne daj, Bože, da je to istina, kazao je Pašić .

13. Kruna mudroj glavi

Skupština i Senat jednodušnom odlukom izabrali Petra Karađorđevića za kralja. Na primedbu da su novom monarhu dali glasove i socijalisti i republikanci, ovi su odgovorili: Pa, čika Pera će vladati republikanski.

14. Dvor bez monarha

Novi kralj nije hteo u dom Obrenovića, nego je kraljevsku dužnost obavljao u iznajmljenoj kući. Nenadani dolazak Petra Prvog Karađorđevića u dom Nikole Pašića.

15. "Raport" kod Apisa

Dragutin Dimitrijević je zahtevao od kralja hapšenje oficira koji su zahtevali čistku u vojsci posle Majskog prevrata. Kralj obnarodovao odluku o izgradnji zadužbine na Oplencu.

16. Princ rđavih manira

Neobuzdani temperament prestolonaslednika Đorđa zabrinjavao kralja Petra. Osma vrata u manastiru Žiča tek za novu krunisanu glavu. Galantan potez nepredvidivog kraljevića.

17. Ratovi posle rata

Tajni dogovor Srba, Crnogoraca, Bugara i Grka o ulasku u rat protiv Osmanlijske imperije koja je bila na izdisaju. Milan Rakić, pesnik i diplomata u Prištini.

18. Bugari traže mir

Posle poraza na Bregalnici, Bugari su zatražili mir, iako su upravo oni potpalili ratni fitilj. Kralj ne prihvata ostavku predsednika vlade.

19. Pucanj u Sarajevu

Depeša o atentatu na princa Ferdinanda stigla Pašiću u Lapovu, na putu za Skoplje. Daj bože da atentat nije delo nekog Srbina, kazao je Baja. U Beogradu umire ruski poslanik Hartvig, veliki prijatelj Srbije.

20. Branite svoja ognjišta

U času kad su se srpski ratnici spremali da pribiraju dozrele plodove svoga truda, ja sam prinuđen pozvati ih pod srpsku trobojku, kazao je regent Aleksandar. Tri "komandanta" za tri velika fronta.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Verujete li da nove tehnologije mogu da imaju štetne efekte po zdravlje ljudi i životnu sredinu?