Feljton

Krah Kraljevine

General Simović bezuspešno posle 27. marta pokušao da u Beograd vrati bivšeg predsednika vlade Milana Stojadinovića. Kraljevina je prestala da postoji kada je Stojadinović stigao na Mauricijus.


MILAN STOJADINOVIĆ; U TAJNOM ARHIVU UDBE Predhodni nastavci

1. Uvek uz pobednika

Prvi razgovor komunističkog obaveštajca Boška Vidakovića i najpoznatijeg srpskog predratnog kapitaliste i političara Milana Stojadinovića počeo je 20. avgusta 1952. u Buenos Ajresu pričom o Titu i Draži.

2. Lepa kuma sve završava

Iz KP doma "Niš" jedan od šefova srpske masonerije Đorđe Bodi Udbi saopštava sve kompromitujuće stvari o Stojadinoviću.

3. Afera ratne štete

Hartije od vrednosti na ime ratne štete bile su predmet berzanskih špakulacija, na kojima su zgrnuti silni milioni.

4. Opoziv Draže iz Sofije

Stojadinović ispričao kako je morao da skloni Dražu Mihailovića sa mesta vojnog atašea u Sofiji, jer je pukovnik kovao planove o likvidaciji kralja Borisa.

5. Brige zbog brata

Stojadinović nije mogao da shvati da je njegov brat osuđen visokom kaznom za saradnju sa okupatorom, bez ikakvih dokaza.

6. “Mercedes” s petokrakom

Agent Udbe namerno Stojadinovića izvodi iz takta pričom kako je sestra razočarana njegovim držanjem. Maršal može mirno da spava pored Pavelića u Argentini i Jelića u Nemačkoj.

7. Ja vama pomažem...

...Ali vi meni nikako da pustite brata, požalio se Stojadinović agentu Udbe. Plan da se obuzdaju aktivnosti ustaške emigracije.

8. Srbi brane Stepinca

Emigrantska štampa je koristila svaku priliku u obračunu s komunistima da je jednom stala u odbranu Alojzija Stepinca koji je bio pred hapšenjem.

9. Tajnu za - ženu!

Tajna policija je svoje poverenike ucenjivala i članovima porodice. Izvesnom Ibru obećano "puštanje supruge" ukoliko progovori.

10. Trst nije naš

Na zamerku agenta da se oko tršćanske krize opredelio na našu štetu, Stojadinović je kazao da ovaj grad sa većinskim italijanskim stanovništvom ipak pripada Italiji.

11. Razlaz posle Tita

U Buenos Ajresu daleke 1954. Stojadinović i Pavelić postigli dogovor o samostalnosti Srbije i Hrvatske posle rušenja Titove Jugoslavije.

12. Nama Sarajevo - vama...

...Banjaluka, koja je doduše srpska, ali za ljubav mira učinili bismo taj ustupak, govorio je Stojadinović. Dubrovnik srpski, hrvatski ili samostalan...

13. Veza preko brata

Kada je Stojadinović prekinuo kontakte sa tajnom službom, Udba angažuje njegovog brata Dragomira i šalje ga u Argentinu da “urazumi Milana”.

14. Adut grofa Ćana

Italijani su, u vreme okuapcije, nameravali da vrate Stojadinovića iz internacije i postave ga na Nedićevo mesto. Kako je Gaetano Ćano pripremao Stojadinovićevu posetu Rimu.

15. Šef vlade – proteran

Kako je Milan Stojadinović sa lečenja u Sarajevu tajno prebačen do Soluna, a potom predat Englezima.

16. Šef srpske masonerije

Nemačka obaveštajna služba je utrdila da je Stojadinović bio jedan od čelnika srpske masonerije. Tajni agent jevrejske i engleske tajne službe.

17. Pljunuo u lice Hitleru

Taman što su završavali pregovore oko povratka Milana Stojadinovića u Beograd, Nemci otkrili dokument o proganjanju nacional-socijalista u Vojvodini.

18. Hapsi celu čaršiju!

Ovacije Stojadinoviću ozlojedile Dragišu Cvetkovića koji je zbog toga smenio šefa policije Bogdana Bankovića.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Šta radite, odnosno kako provodite vreme dok traje policijski čas?