Feljton

Moć novih bogataša

Milijarderi koji su se obogatili na državnoj imovini uvereni da im je zahvaljujući novcu sve dozvoljeno. Spektakularno hapšenje Mihaila Hodorkovskog.


PUT PUTINOVE RUSIJE Predhodni nastavci

1. Sobčak video lidera

Jedini političar kojeg je Putin nazvao svojim učiteljem bio je predsednik Lenjingrada Aleksandar Sobčak. Putin nije tašt, nije vlastoljubiv, ali ima karakter lidera, kazao je Sobčak.

2. Odlazak iz KGB

Kada mu je Sobčak ponudio mesto pomoćnika, Putin je rado prihvatio: Ja nisam samo pomoćnik rektora Univerziteta, ja sam i kadrovski oficir KGB. Zahtev za prestanak rada u tajnoj službi.

3. Uzor - Petar Veliki

Kad je bio druga ličnost Lenjingrada Putin "nije bio vidljiv", njegovih slika nije bilo u novinama. Jedina slika u njegovom kabinetu portret Petra Prvog Velikog.

4. Bled prvi utisak

Šta može da uradi takva bledunjava osoba koja se ni po čemu ne pamti, koja je potpuno lišena ne samo harizme, već i najmanjeg tračka privlačnosti, glasila su reagovanja u štampi. Ubrzo, međutim, rejting novog šefa države je rastao neverovatnim tempom.

5. Odlazak Borisa Jeljcina

Samo nekoliko sati po preuzimanju dužnosti predsednika Rusije, 31. decembra 1999. godine, Vladimir Putin nije pošao na planirani doček Nove godine, već u Čečeniju.

6. Pravi Čečen - vernik!

Ideolog čečenskog separatizma Hodža Ahmet Nuhajev. Da bi postao hanif, potrebno je biti nacionalista i anarhista, biti varvarin u prvobitnom sakralnom smislu te reči.

7. Drama na "kursku"

Nesreća na podmornici u Barencevom moru predstavljala je najteže dane u životu Vladimira Putina, ali i novijoj istoriji Rusije. Posle dolaska predsednika u Viđajevo porodice stradalih mornara osetili olakšanje.

8. Oktobar u Beogradu

Oktobarska kriza u Jugoslaviji 2000. godine bila je za Rusiju neočekivana, a pozicija Kremlja bila je istovremeno i "najispravnija i najneispravnija". Poziv Moskve Koštunici.

9. Čvrst korak napred

Ruska štampa je još krajem 2000. godine, a neki mediji i znatno ranije, počela da svodi preliminarne račune delatnosti novog ruskog lidera.

10. Godina novog vođe

Deputat Sergej Ivanenko, iz opozicije u državnoj dumi, priznao je da je 2001. bila godina Putina i da je stanovništvo počelo da veruje u vlast, “čega ranije nije bilo”.

11. Tajkuni hoće vlast

Gubernator najsiromašnije ruske gubernije Roman Abramovič potrošio oko 400 miliona dolara na kupovinu engleskog Čelsija i otplatu njegovih dugova. Raspojasani život novokomponovanih ruskih milijardera.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li bi trebalo dodatno pooštriti kazne za vozače pod dejstvom alkohola?