Feljton

O tužnoj pesmi

Frapantna srodnost stvorenog, sa Preverom. Duško je škola duha, rekao je Vib.


MALI VELIKI ŽIVOT DUŠANA RADOVIĆA Predhodni nastavci

1. Oblakovit, ali ne natušten

Skoro uvek mrgodan, mrklast, ali ne sumoran, natomršteni, ali ne mračan. "Da, ovaj čovek nije postao Dušan Radović, on ne bi ništa ni postao, jer jedino što je on umeo da radi jeste da piše", zapažanje je jedne desetogodišnje učenice.

2. Poljana dva Dušana

Dušan Petričić ume da crtom izvuče Radovićevu dušu, da vrhom pera ubode onaj umni nerv i da pokaže koliko je Dušan duševan i tajanstven. "Strašan lav" jedna je od prve tri Radovićeve pesme.

3. Enigma Rajka Tokić

Prvu pesmu upućenu "Poletarcu" nije potpisao svojim nego ženskim imenom. Brzo smo spoznali njegovu veliku duševnost, koju je mrgudnošću prikrivao, kao da se stidio što je pjesnik, reči su Branka Ćopića.

4. Tucite svoju decu

U emisiji "Beograde, dobro jutro" pesnik se obraćao roditeljima: "Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas". Naslovi kao šifra same poetike

5. Duša naše nesanice

On prvi nije mogao da zaspi nad sudbinom naše zemlje, a da ni sam nije znao zašto. Nesanica je bila najverniji poslodavac Duška Radovića.

6. Dobro jutro, majstore

Emisija "Beograde, dobro jutro" primila je kultno značenje tek kad se oglasio sam pesnik, kad je Dušan Radović sam počeo da govori svoje tekstove.

7. Mrak otvara oči

Uočavajući paradoks Jugoslovena u popisu stanovništva iz 1971, ukazao je na uzroke tragedije druge Jugoslavije koja će doći dve decenije kasnije: "Ko nema svoju republiku ili pokrajinu, živi u Jugoslaviji kao emigrant".

8. Brak bez zakona!

"Brak se uređuje zakonom samo onda kad to ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Sredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi", obraćao se pesnik budućim supružnicima.

9. Davičo čuva stražu

Demonstracije studenata 1968. godine jedino je osuđivao Oskar Davičo. "Predratni studenti ne daju današnjim studentima da se bave politikom", glasilo je pesnikovo objašnjenje studentske pobune.

10. Sumnjiva dečja himna

Pesma "Sve što raste, htelo bi da raste" bila je himna dečjeg festivala Radost Evrope, sve dok jednom budnom partijskom funkcioneru stihovi nisu postali sumnjivi.

11. Vreme velike krize

Kako odbraniti zemlju u celini kad joj neprelaznije postaju unutrašnje prečice od spoljnih, pitao se pesnik, nudeći model: "Na svakom stražarskom mestu po dva predstavnika republika i po jedan iz pokrajina".

12. Noći sa Krklecom

Radović najumniji, Raičković najgospodstveniji, Bećković je najbolji, a Vitezović najdrskiji, govorio je pisac.

13. Bespoštedne kuvarice

Razumeo je Radović veliku muku TV poslenika, ali i muku gledalaca sa ovakvim našim TV poslenicima.

14. Mesto sveće - televizor

TV program nije nam po volji, kao da smo pa mi mnogo bolji, objašnjavao je Duško Radović.

15. Dosetke o piscima

Vasko Popa je, po Radoviću, bio najproganjaniji srpski pisac. On je prognan u - Gradski komitet.

16. Mitska sedmica

Po sedam godina radio u Radio Beogradu, "Pionirskim novinama", TV Beograd, "Borbi" i u emisiji "Beograde, dobro jutro". Nije hteo slavu disidenta

17. Kraj za "dobro jutro"

Kada je u emisiji tražio nacionalizaciju za imovinu članova SK, moćnici naredili da se ona prekine.

18. Iskušavanje besmrtnosti

Mi više volimo život nego on nas. U tome je stvar, govorio je Duško.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li spremno dočekujete najavljene nove magle i zagađenja?