Feljton

Moskva prašta zločin

Ako su Sovjeti oprostili zlodela Valdhajmu, koga je čak i firer odlikovao, to samo potvrđuje njegovu vezu sa tajnom službom SSSR. Hoće li naše vlasti, posle 16 godina, nastaviti istragu o ratnim zločinima čoveka koji je bio na čelu UN.


KURT VALDHAJM AGENT KGB Predhodni nastavci

1. Šef UN - zločinac!

Šef UN - zločinac!U arhivi Komisije za ratne zločine UN nekadašnji prvi čovek svetske organizacije registrovan kao ratni zločinac. Engleska tajna služba tražila hapšenje Valdhajma još pre kraja rata.

2. Nastao dve nedelje

U dosijeu CIA svedok navodi da je Valdhajm bi uhapšen i držan kod sovjeta petnaestka dana. CIA sumnjala da je bio sovjetski agent.

3. Tito znao istinu

Mitja Ribičič je bečkom "Kuriru" potvrdio da je Josip Broz znao sve o Valdhajmu. Sovjetske diplomate, među kojima je bilo obaveštajaca, imale privilegovan položan ja Ist riveru.

4. Jauci sa Kozare

Kako su nestala dokumenta koja optužuju Valdhajma za zločine na legendarnoj Kozari? Obaveštajnu igru na najvišem nivou teško je dokazati, ali nema sumnje o vezi između Rusa i Valdhajma, govorio je Vladimir Dedijer.

5. Kako sile kažu

Valdhajm je izabran za prvog čoveka UN jer se i SAD i SSSR učinio dovoljno "bezbojnom" ličnošću. Zbog zločina u uniformi Abvera na listi nepoželjnih u Americi.

6. Gromiko agituje

Svemoćni ministar inostranih poslova SSSR Andrej Gromiko protežirao izbor Valdhajma za generalnog sekretara UN. Šta je o njemu pisao bečki "Bunte Osterajh".

7. Karijera "sovjet Kurta"

Tim imenom bečki politički establišment prozvao je Valdhajma. Anton Kolendić o dosieju F-25572. Zašto su u Izraelu sumnjali da je prvi čovek UN čovek Kremlja.

8. Zločinac na - listi!

Anton Kolendić je potvrdio da se Valdhajm nalazio na listi sedmorice ratnih zločinaca. Rusi nevešti, mora da je neka greška... Ispred imena i prezimena Valdhajm je imao titulu doktora, ali se ne zna čega.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li će otvaranje arhiva Vatikana iz vremena Drugog svetskog rata baciti konačno svetlo na ulogu kardinala Stepinca u zločinima NDH?