Feljton

Bitka za saveznike

Sva nemačka dokumenta iz 1942. godine u Srbiji govore o merama i akcijama za uništenje četnika. NJih su videli kao glavnu i najorganizovaniju opasnost.


DRAŽA PROTIV ROMELA Predhodni nastavci

1. Prvi poraz zbog četnika

Adolf Hitler rekao da je "nemačka vojska poražena u Africi zbog sabotaže i paralisasnja od strane plutokratskih neprijatelja na Balkanu" .

2. Molitva za Jugoslaviju

Neprijateljske divizije koje su preko potrebne na ruskom, ili engleskom vojištu, zadržane su borbama u Jugoslaviji, zbog dobro uređene vojske pod komandom Mihailovića, rekao Entoni Idn.

3. Draža protiv Romela

Englezi su, preko majora Hadsona, posebno angažovanje četnika oko borbi na Afričkom frontu zatražili krajem jula 1942. godine. Prvo su tražili obaveštenja o nemačkim transportima i rušenje pruga po Srbiji, piše Miloslav Samar

4. Trojke ruše pruge

“Preduzmite sve da se rašrafljivanjem šina izazovu preturanja vozova na prostorima uz tuđa naselja, a ne uz srpska”, jedno od Dražinih naređenja (Arhiv Vojnoistorijskog instituta)

5. Strah od “bradonja”

Diverzanti tempirali mine da eksplodiraju u Bugarskoj ili Grčkoj. Draža bio ubeđen da će se značaj njegovih akcija tek kasnije otkriti .

6. Na život i smrt

Draža preti generalu Baderu da će, ako se nastavi sa zverskim odmazdama, primeniti iste mere prema nemačkim vojnicima i folksdojčerima.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li Vam smeta neobično lepo vreme usred zime?