Feljton

Ubice odneo mrak

Mijo Kralj i Ivan Rajić nestali u ustaškim čistkama tokom NOR-a, a Zvonimir Pospišil umro u zatvoru u Francuskoj. Tragična i sudbina Plave Dame, odnosno Marije Vondarček. Ostalo je previše nepoznanica i nedoumica koje prate atentat u Marselju 1934. godine


ATENTAT U MARSELjU 1934. Predhodni nastavci

1. Kralj kreće lađom

Jugoslovenski monarh odlučio da krene razaračem "Dubrovnik" i da na francusko tlo stupi u Marselju. Mesec dana ranije kralj Aleksandar posetio Sofiju. Poraženi u Prvom svetskom ratu traže reviziju Versajskog sporazuma.

2. Put dragom prijatelju

Pozdravljajući se sa francuskim ambasadorom kralj Aleksandar je izrazio radost što će imati priliku da sretne nekoliko prijatelja. Ne nekoliko, nadovezao se ambasador Knobel, ja takvih znam bar 42 miliona. Putnike na razaraču "Dubrovnik" čeka nemirno more

3. Ustaše kuju zaveru

Ante Pavelić, po odlasku u emigraciju, priprema diverzantsko-terorističke akcije na rušenju Jugoslavije. Izdašna finansijska potpora Benita Musolinija. Surova likvidacija Gustava Perčeca.

4. Kralj na - nišanu!

Tvrdo ustaško jezgro koje je predvodio Ante Pavelić zastupalo je stav o likvidaciji kralja, kojeg su, inače, zvali "Aleksandar poslednji". Propao do detalja razrađen plan o ubistvu suverene Kraljevine Jugoslavije u Zagrebu.

5. Tri grupe atentatora

Za realizaciju odluke o likvidaciji kralja Aleksandra, Pavelić formirao tri grupe atentatora. Zašto je otpao pokušaj atentata u Sofiji? Orebu smrtna kazna za zaveru u Zagrebu.

6. Uzbuna zbog ustaša

Obavešteno o kretanju Pavelićevih agenata, obezbeđenje kralja radilo u vanrednim uslovima. Vladeta Milićević, jugoslovenski predstavnik u Interpolu, predlagao otkazivanje posete Marselju, ali je za to bilo suviše kasno.

7. Ubica kliče kralju!

Kada su kraljeva kola bila ispred palate Berze, jedan čovek sa buketom cveća izlazi iz mase i prilazi kraljevom vozilu, skače na papučicu auta, baca buket i puca iz revolvera .

8. Tri smrtne rane

Kralj Aleksandar ispustio je dušu nekoliko minuta posle 17 časova. Na telu su bile uočljive tri teške rane od kuršuma. "Je li se mučio?" bile su prve reči kraljice Marije kad joj je saopštena tragična vest iz Marselja.

9. Poslednji doček kralju

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Aleksandra Karađorđevića dočekalo više od 100.000 Beograđana. Govor jugoslovenskog suverena objavljen posthumno. U Splitu, Zagrebu i gde god je kovčeg bio izložen ogromne mase sveta se s tugom opraštaju od kralja Ujedinitelja.

10. Suze cele nacije

Kralj Aleksandar Karađorđević sahranjen 18. oktobra 1934. na Oplencu. Velika policijska akcija za atentatorima. Hapšenje Zvonimira Pospišila, Milana Rajića i Mije Kralja.

11. Ubice pred - pravdom

Suđenje atentatorima započelo 18. novembra 1935. godine. Ogromno interesovanje javnosti. Bahato ponašanje advokata Žorža Desbona koji je zastupao optužene.

12. Kraljica povlači tužbu

Po nagovoru Pola Bonkura, bivšeg predsednika Francuske, kraljica Marija odustaje od privatne tužbe protiv atentatora. Ovim iznuđenim potezom pravdi su ostali nedostupni duhovni inicijatori likvidacije jugoslovenskog suverena.

13. Ubistvo nije zločin

Ustaška organizacija nije udruženje zločinaca, a atentat u Marselju nije uperen protiv Srba, već protiv srpskog kralja koji je bio protivnik Hrvata, branio se Mijo Kralj. Odbrana nastoji da umanji odgovornost optuženih za ubistvo francuskog ministra inost

14. U odbrani vere!

Zvonimir Pospišil je ubistvo kralja Aleksandra tumačio aktom odbrane katoličke vere i hrvatskog naroda od Srba. Atentatori prošli obuku u logoru Janka Pusta. Kako glasi ustaška zakletva.

15. Žal zbog bartua

Ustaše žale zbog smrti Luja Bartua, uveravajući francusku javnost da su meci bili namenjeni isključivo Aleksandru Karađorđeviću. Svedočenje generala Žorža, pukovnika Piole i dvojice francuskih policajaca.

16. Desna ruka ubice

Na suđenju je utvrđeno da je Mijo Kralj bio glavni pomagač ubici Veličku Kerinu. Vlasnica hotela "Modern" u Eksu pokopala iluzije terorista. Završna reč tužioca - šest časova.

17. Milost od - porote!

Atentatori Pospišil, Kralj i Rajić izbegli giljotinu. Odbrana odnela pobedu. Po izricanju doživotne robije, Pospišil radostan povikao: "Živeo Ante Pavelić... Živela Hrvatska".

18. Duče štiti Pavelića

Organizatori ubistva kralja Aleksandra - Kvaternik, Pavelić i Perčević osuđeni u odsustvu na smrt, ali nikada nisu predati pravosudnim organima. Italijanska policija uhapsila u Milanu Pavelića i Kvaternika, ali je Musolini odbio da ih isporuči Francuskoj.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Strahujete li od korona virusa?