Feljton

Znakovi u životu i smrti

Na keramičkim posudama znakovi označavali sadržaj. Ispisani i grobni prilozi. Metodičnošću do saznanja o najranijem pismu na svetu.


PISANO - VINČANSKOM RUKOM Predhodni nastavci

1. Više od slova

Oko 1.200 znakova, ili poruka, potvrđuju tezu o najranijem ljudskom pismu. Da li koreni evropske civilizacije potiču sa Balkana?

2. Metropola najveće države

Miloš Vasić, prvi školovani srpski arheolog, 1906. započeo sistematska istraživanja Vinče. Jedan od najvećih i najvažnijih izvora podataka o životu na početku civilizacije.

3. Nepoznato u Evropi

Američki arheolog Šan Vin pokazao da vinčanski znaci predstavljaju sistem, a ne zbirku nasumično i proizvoljno beleženih simbola.

4. Ključ za dešifrovanje

Šan Vin uočio tipološku sličnost vinčanskih znakova i ćiriličnih slova. Urezani znakovi - najstarije proto pismo?

5. Prvi neimari

Narod vinčanske civilizacije gradio kuće stilski nalik na stare vojvođanske. U jednom naselju moglo da živi do dve hiljade ljudi.

6. Učestalost nije slučajna

Istraženo oko hiljadu lokaliteta, sortirano 1.500, a dodatnim istraživanjima došlo bi se do pet hiljada znakova. NJihovo često ponavljanje ne može biti – slučajno.

7. Znake koristili svi Vinčanci

PISMO možda i jeste nastalo izmišljanjem (neko je morao da izmisli i formira raspored i kombinaciju svih tih znakova) a, ako su to bili sveštenici i drugi ljudi vezani za svete rituale i obrede, i pismo bi predstavljalo neku vrstu svetog znanja koju bi o

8. (Ne)naučno tumačenje simbola

Važno je da se shvati razlika između naučnog tumačenja vinčanskih znakova i onoga što rade zaljubljenici. Pojedinci su tvrdili da su autori vinčanskog pisma bili prasrbi koji su na Balkanu živeli odvajkada.

9. Ostavili poruke o sebi

Posle detaljnih analiza i poređenja sa drugim pismima i sistemima simbola i znakova pronađenih u drugim delovima sveta, proizlazi da je vinčanska civilizacija bila prva na evropskom kontinentu koja se služila pisanim informacijama.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti