Feljton

Protiv pokoravanja srpskog naroda

Ideolozi "Mlade Bosne" pratili programe boraca za nacionalna prava porobljenih naroda u Evropi. Budućnost Austrougarske monarhije viđena u okupaciji Srbije. Gavrilo Princip atentat smatrao za tiranoubistvo


SARAJEVSKI ATENTAT PREKROJIO EVROPU Predhodni nastavci

1. Početak svetske kataklizme

Hici Gavrila Principa bili su povod, ali ne i uzrok rata. Imperijalistički ciljevi Austrougarske i Nemačke. Velike sile, zbog agonije turske imperije, htele dogovor oko nasleđa.

2. Aneksijom u - "prodor na istok"

Bečki dvor nestrpljiv, šalje trupe u Bosnu, želi da se učvrsti na jugoistoku Evrope. Grade puteve i železnice da bi lakše eksploatisali prirodne resurse. Težnja da se u Bosni napravi nova nacija.

3. Rađanje "Mlade Bosne"

Spontani revolucionarni pokret među jugoslovenskom omladinom. Propagirali jednakost i emancipaciju žena. Cilj - uništavanje Habsburške monarhije.

4. Gavrilo Princip - od izazova do mita

Poveli ga na upis u austrougarsku vojnu školu. Umesto nje, upisan u nižu trgovačku. Nastavio u sarajevskoj gimnaziji, koju su tada pohađali i Ivo Andrić, Vaso Čubrilović.

5. Slobodan čovek u Beogradu

Gavrilo Princip težačio u prestonici, ali bio zadovoljan. Bez straha od žandara mogao je da viče "Dole Austrija". Prijavio se u komite, ali je odbijen. Pisao poeziju i nudio je Ivi Andriću.

6. Revolucionari i Srbi i Muslimani

U "Mladoj Bosni" uglavnom studenti i đaci. Gajili revolucionarne ideje i nacionalne ciljeve. Mnogi obišli Evropu.

7. Atentatori kreću u akciju

Individualni teror kao otpor prema zavojevačima. Princip razmišljao o atentatu na Oskara Poćoreka. Sazrela ideja o atentatu na nadvojvodu Ferdinanda.

8. Organizovan odlazak na atentat

Objavljen program boravka Ferdinanda, što je bila velika greška. Upozorenje iz Beograda da se odustane od atentata. Josip Sunarić upozorio generala Poćoreka da se otkaže poseta nadvojvode, zbog srpskog buntovnog raspoloženja.

9. Dva metka nisu promašila

Nedeljko Čabrinović bacio bombu na kola nadvojvode, kod Miljacke. Ferdinand je odgurnuo. Na dobrodošlicu gradonačelnika, prestolonaslednik oštro reagovao. Poćorek garantovao bezbednost.

10. Velike antisrpske demonstracije

Poziv na linč, uz izlive mržnje. U Sarajevu uništene srpske radnje i imovina. Zastrašivanje stanovništva, uz masovna hapšenja viđenijih Srba. Nije bilo bolje ni u Zagrebu. U propagandi prednjačila štampa. Najava genocida.

11. Uklonio onog što je činio zlo

U zatvoru mučili i nevine ljude, pa Gavrilo Princip odlučuje da sve prizna. Pohapšeni svi učesnici i saučesnici, osim Mehmedbašića. Pred sud je izvedeno 25 optuženih, među kojima su i maloletnici.

12. Klicali protiv Austrije

Gavrila Principa greška ukrištenici spasila smrtne kazne. Osuđenik na smrt Čabrinović pred gubilištem čitao Bibliju. Osuđeni pred egzekuciju mirni i dostojanstveni. Ostali, u kazamatima, "osuđeni na život".

13. Hteli da sude Srbiji

Sudije su htele da dobiju Principovo priznanje o umešanosti srpske vlade u atentat, ali im nije uspelo. Austrijski specijalni istražitelj, "na žalost", javio da nije moguće dokazati učešće srpske vlade u atentatu.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li bi trebalo dodatno pooštriti kazne za vozače pod dejstvom alkohola?