Feljton

Golaći životima u istoriju

Ogromne turske snage, uz pomoć francuskih inženjeraca, prodiru u šanac. Nadljudska hrabrost ustanika. Zeka Buljubaša sa svojima ostao: Sve što imamo je Srbija.


VOŽDOVI GRANIČARI SA DRINE Predhodni nastavci

1. Dojadio turski zulum

Zeka Buljubaša je ostavio splavarenje i pridružio se Stojanu Čupiću u borbi protiv ljutih Osmanlija.

2. Prvo vatreno krštenje

Zeka Buljubaša pobio stražare i zapalio skladište i postaju. Uzbuna među turskim vojnicima, radost i priznanja među ustanicima.

3. Napadi na srpska sela

Ustanici se služili faktorom iznenađenja. Zeka dobio desetinu i zarobljene turske čamce, kojima je sa momcima krstario desnom obalom Save, čuvajući srpske krajeve.

4. Ustanici kao vojska

Stojan Čupić, prve godine ustanka, postavljen za mačvanskog vojvodu. Bira i imenuje vojne starešine. Postavlja Zeku za buljubašu na Drini, sa ovlašćenjem da formira odred.

5. Udar srpskih junaka

Karađorđe planirao da preduhitri Turke, oslobodi nove krajeve na pravcima turskih napada, spreči njihove koncentracije. Hteo da podstakne narod u tim krajevima na ustanak i pomeri granice oslobođene Srbije.

6. Bitke širom Mačve

Šabačkoj se priključila i turska bosanska vojska. Sa nešto momaka stigao i Karađorđe, koji j i ranjen u borbi. U opsednutom Šapcu borbe između bosanskih i Turaka iz mesnog garnizona. Bežanija u Bosnu.

7. Sukobi i pregovori

Turci otvorili novo pristanište na Savi, prebacuju džebanu nabavljenu u Austriji, a Zeka je sa golaćima otima. Ustaničke starešine mislile da se radi o primirju i povukli se sa Drine. Stojan Čupić i golaći jedini i živi bedem.

8. Crni Đorđe na Mišaru

Potučeni su Turci kod Deligrada, pa se Karađorđe povukao otuda i sa ovom i Šumadijskom vojskom pošao u susret bosanskim Turcima. Glavne turske snage na Šabačkom polju, a ustaničke se utvrđuju na Mišarskom.

9. Taktikom protiv brojnijih

Izgrađen šanac ispod mišarskog platoa. Starešine tražile da Karađorđe bude sa konjicom, zbog mogućnosti da ga opkoli neprijatelj ali je vožd to odbio zbog morala pešadije i odlučio da ostane sa njima.

10. Ustanici u izvidnici

Zekini golaći oko turskog logora prikupili obaveštenja o jačini i rasporedu njihovih snaga. Sulejman-paša zabrinut proturenim vestima da je Karađorđe doveo ogromnu vojsku i traži pojačanje iz Bosne.

11. Spremni za odlučan boj

Šanac za osam hiljada vojnika i četiri topa. Srpska konjica i ustaničke zasede sprečili turske provokacije. Karađorđe naredio da se puca tek kada se neprijatelj približi, na njegov znak, a tada da se oglase i topovi – kartečom.

12. Boj za - pevanje

Turci krenuli silovito, uvereni da su ustanici pobegli. Srpske salve napravile pustoš u turskim redovima, primorale ih na bezglavo povlačenje, uz ogromne žrtve

13. Velika ustanička pobeda

Po podne, novim snagama, Turci napadaju konjicom i pešadijom. Usredsređenom topovskom i puščanom vatrom, Karađorđe odbija napad. Otvaraju se kapije šanca za napad srpske pešadije.

14. Slom turske vojske

Karađorđe poslao vojsku na drinske prelaze ka Bosni. Presretanje begunaca i preko Save. Novi sukobi i srpske pobede.

15. Viteški ratnici

Pobede skoro goloruke srpske vojske na Deligradu, Mišaru i dolini Južne Morave, oslobađanje Beograda i Šapca i drugi ratni uspesi, zadivili su Evropu i svet.

16. Ustanici preko Drine

Napredovanje prema Janji, Bijeljini, Zvorniku. U maju mesecu 1807. godine, ustaničke snage prodiru kroz bosansku Posavinu i ugrožavaju Brčko i Tuzlu.

17. Varljiva ratna sreća

Turska komanda mobiliše sve raspoložive snage. Uz francusku pomoć u ljudstvu i artiljeriji, Hasan-paša kreće u ofanzivu. Borbe nastavljene u junu 1807. godine - ustanici se dobro držali.

18. Mir samo prividno

Ruski mir sa Francuskom doneo pogodnosti Turcima. Bosanski vezir Ali-paša držao na Drini 40.000 vojnika. Karađorđe zadržao svu mobilisanu vojsku.

19. Nedelje ustaničke ofanzive

U Bosni je bilo 18.000 ustanika, koji su zauzeli Srebrenicu, Janju, Bijeljinu, ugrozili Tuzlu i Brčko. Posle katastrofe na Čegru, Karađorđe naredio napuštanje oslobođenih teritorija u Bosni, zbog odbrane Mačve.

20. Ustanici stalno budni

Noćni rat Zekinih golaća. Turci samo na drinskim prelazima izgubili oko hiljadu vojnika. Žestoke borbe 1810. godine.

21. Veštinom protiv jačeg

Turci oko Drine skoncentrisali 40.000 vojnika. Karađorđe, posle progona Huršid-paše sa Varvarinskog polja, sa delom ustaničkih snaga došao u pomoć.

22. Karađorđe stiže svud

Ali-paša uzalud granatirao i svoje, da bi ih vratio u borbu. Posle Loznice, ustanici i sa Crne Bare proterali Turke preko Drine.

23. Srbi opet napadnuti

Bukureški mir nametnuo veoma teške uslove Srbiji. Turci gomilaju ogromne snage na istočnom, jugoistočnom i zapadnom frontu i kreću u napad. Odbrambena linija Cer - Kitog – Ravanj.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti

Da li bi trebalo dodatno pooštriti kazne za vozače pod dejstvom alkohola?