Feljton

Knezu azil u pustinji

Teške godine samovanja u izgnanstvu u Keniji. Knez nije mogao ili nije želeo da razume da je njegova i nesreća jugoslovenskih naroda delo Britanaca. Tragična smrt sina Nikole teško je pogodila kneza Pavla.


KNEZ PAVLE PRINC SUROVE SRPSKE LEGENDE Predhodni nastavci

1. Duga srpska noć

Za prevrat u Beogradu regent informisan u Zagrebu, pošto je vraćen iz voza na putu za Brdo kod Kranja. Vlatko Maček ponudio usluge Četvrte armije. Kako je započela efemerna vladavina poslednjeg jugoslovenskog kralja (?)

2. Život sa stricem

Trogodišnjeg Pavla Aurora je poverila knezu Petru Karađorđeviću, koji je posle tragične smrti svoje žene Zorke i sina Andrije, živeo u Ženevi. Boljševici se nisu usudili da ubiju Arsena Karađorđevića, slavnog srpskog generala, koji je umro 1938. u Parizu.

3. Bosiljak - miris Srbije

Miris bosiljka je za kneza Pavla bio miris otadžbine, sublimirana Srbija u mislima. Knez je pitom, tolerantan i prilagodan za razgovor, pokazuje izvesne znake sujete, ali nije uobražen, pisao je profesor Milorad Pavlović Krpa kralju Petru

4. Oficir traži dužnost

Kao konjički potporučnik knez Pavle Karađorđević stavio se na raspolaganje Vrhovnoj komandi.

5. Iluzija zvana Jugoslavija

Jugoslovenstvo ne može da posluži kao temelj za izgradnju jedne realne državne celine, nego je to fiktivna ideja za koju valja pripremati teren i naraštaje, smatrao je vojvoda Živojin Mišić.

6. Atentat na kralja

Onoga dana kada je Aleksandar postao kralj..

7. Hrvati protiv Kraljevine

Zajednička država SHS poglašena je mimo Hrvatskog sabora, te nema mandat hrvatskog naroda, stav je Radićevaca. Od 1921. do 1929. godine sedamnaest puta su padale vlade zbog bezuspešnih pokušaja da se postigne dogovor sa Hrvatima.

8. Kralj ukida ustav

Nastupio je čas kad između naroda i kralja ne može i ne sme biti posrednika, glasilo je u proklamaciji. Pucnji u Narodnoj skupštini 20. juna 1928. godine. Podelom Kraljevine Jugoslavije na devet banovina razbijen srpski etnički prostor.

9. Magična moć Kašanina

Susret kneza Pavla i Milana Kašanina ima za rezultat lepotu, a

10. Opasnost zvana Duče

Musolinijeve ambicije preko Jadrana i albanska politika predstavljali su ozbiljne probleme za spoljnu politiku zemlje.

11. Čuvajte mi Jugoslaviju!

Kralj je u svom neizmernom rodoljublju ostavio narodu u amanet očuvanje Jugoslavije. Narod u Šumadiji klečeći i plačući ispratio monarha na večni počinak.

12. Ćano nudi Skadar

Odgovarajući na ponudu ministra spoljnih poslova Italije, knez Pavle odgovorio da Jugoslavija ima dovoljno Arnauta sa kojima ne zna šta će. Iza pokušaja ubistva Milana Stojadinovića stajao ministar vojni Petar Živković.

13. Dobrotvor srpskog naroda

Moraće radikalno da se menjaju mišljenja i pisanja prema kojima je knez Pavle sasvim neznatan dobrotvor - darodavac muzeja koji je nosio njegovo ime.

14. Zavera protiv kneza

Na Trećoj internacionali donesena odluka o terorističkim akcijama u Jugoslaviji, čija je prva meta bio knez Pavle. Namesnik ozbiljno shvatio pretnje. Kako je Jugoslavija polovinom marta 1938. godine dobila granicu sa Nemačkom.

15. Muzika ratnih bubnjeva

Posle pada Čehoslovačke nametalo se logično pitanje - na koga će udariti Hitler - Poljsku, Litvaniju, Jugoslaviju ili Belgiju i Francusku?

16. Zamukli bledi Firer

Hitler je bio neprirodno tih i miran, on koji nije ćutao ni danju ni noću, koji je uvek živeo u transu, zapisano je u utiscima prilikom boravka kneza Pavla u Berlinu.

17. Stiže pomoć Francuskoj

Građanstvu u Srbiji teško je pala kapitulacija velikog saveznika iz Prvog svetskog rata. **Francuskoj treba pomoć**, kazao je jedan srpski seljak u ambasadi ove zemlje i naređao na sto pedesetak metaka i - pušku.

18. Bolje pakt nego rat

Sve procene su govorile da će u slučaju rata vojska Jugoslavije kapitulirati za šest nedelja. Ja sam činio sve što je u mojoj vlasti da ostanemo u miru dok Hitler ne ode na Sovjetski Savez, rekao je knez Pavle.

19. Maček nudi pomoć

Kneza namesnika je vest o vojnom puču zatekla u vozu, na putu za Brdo kod Kranja. Vlatko Maček ponudio usluge Četvrte armije, kao **argument** namesniku za pregovore sa prevratnicima.

20. Hitleru puč - izdaja!

Dok je specijalni voz odvozio kneza Pavla i njegovu porodicu u Grčku, engleski radio javljao da su “pobegli u Nemačku”.

Svi feljtoni
Prikaži sve vesti