NEĆE MOĆI: Apostoli pravednog Jova (Bakića)

Filip Rodić

07. 07. 2019. u 08:52

НЕЋЕ МОЋИ: Апостоли праведног Јова (Бакића)
Na uvrede i progon od ove ekipe je odavno navikao, još otkako je 2006. za NIN napisao prvi kritički tekst o Latinki Perović pod naslovom "Majka druge Srbije"

NIJE trebalo mnogo da bi revnosni liberali opčinjeni idejama Jova Bakića počeli da primenjuju njegovu ideju o "grdnom batinanju probranih". Na sreću, zasada nije došlo do golog nasilja, ali pretnje su tu


PIONIRI i pionirke dragog vođe Jova Bakića, zahvaljujući oštrom vidu i prilježnosti u proučavanju spiskova političkih neprijatelja, uspeli su da na promociji Bakićeve knjige identifikuju strano telo, jednog od najvećih neprijatelja neotrockističkog pokreta u Srbiji, novinara Zorana Ćirjakovića. Ćirjaković, koji o porocima srpske liberalne elite piše na osnovu ličnog iskustva i iz prve ruke, češće i radije odlazi na skupove gde ga svi mrze, umesto na one gde će biti poštovan. Tako je bilo i ovaj put. Na promociju je otišao da bi prikupio materijal za novi tekst. Ni sam sasvim sigurno nije očekivao da će sve proći glatko. Na uvrede i progon od ove ekipe je odavno navikao, još otkako je 2006. za NIN napisao prvi kritički tekst o Latinki Perović pod naslovom "Majka druge Srbije" i otkako je vrlo precizno postavio novu dijagnozu nazvavši "drugosrbijance" autošovinistima. Linč kojem je podvrgnut zbog svoje neuobičajene upornosti u raskrinkavanju ružnoće "slučajnosrpskog" (takođe njegova kovanica) svetonazora do sada je bio verbalne prirode, ograničen na često bezdušne i vulgarne uvrede i diskvalifikacije, pokušaje ubistva karaktera i javnog sahranjivanja ličnosti.

OVA praksa podignuta je, međutim, pre nešto više od nedelju dana u "Dorćol placu" na viši nivo - na otvorenje pretnje fizičkim nasiljem. Prema Ćirjakovićevom svedočenju, sve je počelo već uobičajenim (da ne kažemo tradicionalnim) pogledima punim "mržnje". Sa verbalnom agresijom počele su dve žene koje je ubrzo "džentlmenski" zamenio jedan "gospodin". "Prišao mi je gospodin, koji se predstavio kao Saša, sa očitom namerom da me udari. Rekao je da zna gde stanujem i da će me prebiti. Pa da će me, kada se oporavim, ponovo prebiti i zatim da će mi lomiti 'prstiće' sve dok ih ne polomi toliko da više ne mogu da pišem. Iako sam odavno odlučio da ništa što ostane verbalno ne prijavljujem policiji i da nikada nikoga ne tužim, rekao sam da ću ovo morati da prijavim policiji. Na to je Saša rekao da ga to ne zanima. Na moje pitanje kako se preziva, odgovorio je - Saznaj. Saznao sam. Reč je o Saši Dragojlu, novinaru 'Insajdera' i saradniku skoro svih pomena vrednih autokolonijalnih i antisrpskih medija na Balkanu", svedoči Ćirjaković u tekstu objavljenom na svom blogu, koji su preneli pojedini portali. Ako je to "Samoodbrana" po meri Jova Bakića, crno nam se piše, posebno ako uspe da uvede svoju "privremenu diktaturu".

SKORO istovremeno sa ovim, beogradski mediji počeli su da bruje o užasnim pretnjama dopisnici "luksemburške" televizije N1 iz Prištine Zani Cimili, kojoj se na društvenim mrežama, nebiranim rečima, obratila neka budala. Gnušanje je sveobuhvatno, pa je reagovala i premijerka Ana Brnabić, navodeći da je teško zamisliti da neko u 21. veku može tako da preti i da prođe nekažnjeno. TV N1 je s pravom izrazila očekivanje da "policija i nadležna tužilaštava i u Beogradu i u Prištini u najkraćem roku ispitaju ko stoji iza ove opasne pretnje i odakle ona dolazi", te da ove pretnje nisu samo pretnje "pojedinačnim novinarima već pretnje slobodi govora i slobodi medija kao fundamentalnim demokratskim pravima". Sa gromkim osudama se javilo pola međunarodne zajednice, doduše sve "uobičajeni sumnjivci".

ZA SVE je N1 u pravu, samo je problem što su i ovaj medij i "nezavisna" i "liberalna" scena ponovo krajnje selektivni. Opet se oštro osuđuju pretnje samo određenim novinarima, a takav pristup nema nikakve veze sa odbranom slobode govora i osnovnih demokratskih prava. Da stvar bude gora, direktor programa N1 Jugoslav Ćosić je jedan od onih koji vode jezivu kampanju protiv Ćirjakovića zbog njegovog pisanja i mišljenja. Ćosić čak traži da Ćirjaković dobije otkaz na fakultetu na kojem već godinama predaje, što se jasno vidi iz serije tvitova koje mu je posvetio.

A BRANKICA Stanković? Da li je moguće da novinarska heroina - koja je zbog "beskompromisnosti" u svojoj borbi za bolju Srbiju i pretnji koje su joj zbog toga upućene godinama živela praktično u ilegali, a i danas je pod policijskom zaštitom - u svojoj redakciji gaji osobu koja u najboljem mafijaškom maniru preti lomljenjem prstiju njenom kolegi samo zbog njegovog pisanja? Kakva se time poruka šalje? Kakva se poruka šalje i time što državni organi, iako im Ćirjaković ovo nedelo nije neposredno prijavio, ne reaguju? Za razliku od pretnji novinarki N1, ovde su poznati i ime i prezime počinioca. A i njegovo radno mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Maksim

10.07.2019. 14:46

Nisam političar, nisam kapitalista, nisam četnik, nisam partizan ( mada i ne znam kako bih mogao biti, jer su davno pomrli, u većini), ali pratim natpise u našoj štampi i na netu i zapamtio sam dobro tekstove pomenutog gospodina Ćirjakovića. Ne znam da li dobar novinar, ali da je prostačina to sam se osvedočio u više navrata. Svoje neistomišljenike potpuno diskredituje i naziva pogrdnim imenima, da je neverovatno da to iko objavljuje i da tako izgleda rečnik profesora univerziteta.