MADRID, 16. januar 1999. Intervju za španskn list "Mundo": Živadin Jovanović (60), diplomata od karijere od pre godinu i po dana, ministar je inostranih poslova Jugoslavije. Dok su se Beograd i Vašington ponovo uvalili u međusobni rat, zasada samo na verbalnom nivou, predstavnik Srbije traži podršku po evropskim prestonicama. Juče je bio u Madridu, sastao se sa Abelom Matutesom (MIP Španije).

* Šta ste postigli u susretu sa Matutesom?

- Želimo da povećamo robnu razmenu između Španije i Savezne Republike Jugoslavije, jer u mojoj zemlji postoje velika otvorenost i potrebe da se privredni odnosi prošire. Posebno smo zainteresovani za učešće Španije u procesu privatizacije u turizmu i infrastrukturi. Naš osnovni cilj je razvijanje normalnih odnosa sa Evropskom unijom, a posebno smo zainteresovani da EU ukine sankcije koje nam je nametnula bez osnova. Konačno, želimo da SRJ postane punopravni član EU

* Ne izgleda li vam da je to u ovom trenutku prevelika želja?

- Da, može biti, ali mi smatramo da smo sposobni da budemo ravnopravni partner Evropskoj uniji, jer Jugoslavija ima značajno tržište, prirodne i ljudske resurse i veće iskustvo u tržišnom privređivanju od bilo koje istočnoevropske zemlje; posedujemo rudna bogatstva, hranu, elektroenergiju.

* Ta slika se ne slaže sa opisom koji, posle desetogodišnje vladavine Miloševića, daju razni izvori: siromaštvo, nezaposlenost, visoka stopa kriminala...

- U Jugoslaviji je bilo velikih šteta kao posledica građanskog rata u okruženju; sankcije bez presedana koje su nam zaveli Savet bezbednosti i Evropska unija nanele su nam štetu u iznosu od 150 milijardi dolara. Kaznili su nas, isključili iz Međunarodnog monetarnog fonda i sa međunarodnog tržišta kapitala. Uprkos tome, privredni rast nikada nije bio ispod 4%. Nijedna od susednih zemalja nije imala takav privredni rast. Problem je u tome što deo međunarodne zajednice nije zadovoljan, Srbi su živeli kao što vi živite sada. Otkako nas kažnjavaju sankcijama stvari su se pogoršale.

* Zapad vas kažnjava jer je Slobodan Milošević postao njegov neprijatelj broj jedan, kao Sadam Husein i Muamer Gadafi?

- U međunarodnim odnosima danas je u modi poslušnost prema moćnicima kao sveprisutni kriterijum. A mi Srbi nikada nismo biln poslušni prema nekome sa strane. Nikada nismo prihvatali političke niti društveno-sistemske direktive iz bilo kog dela sveta ili centra da su dolazile. Godine 1948, Jugoslavija je odbila Staljinove, a 1968. Brežnjevljeve direktive. To smo učinili, jer odbijamo bilo čiji diktat. Danas, kada neko pokušava da u ime demokratije ili bilo koje druge vrednosti, nameće svoju volju i interese, mi smatramo da imamo pravo da odlučujemo sami o tome šta je za nas dobro. Ma koliko bile pametne, evropske ili američke prestonice ne mogu da znaju bolje od nas šta je dobro za SRJ, ili za naš narod. Neka nas puste na miru. Želimo da se naša zemlja razvija u interesu našeg naroda. A što se Miloševića tiče, njega je narod izabrao. Mi poštujemo Ameriku, ali iako je moćna, to ne znači da je u svemu u pravu. Naša država postoji desetak vekova, mi znamo sami da uređujemo naše odnose. A otvorenost za ravnopravnu saradnju za nas nikada nije bila sporna.

* Predstavnik Stejt departmenta negirao je da njihova vlada želi da ruši vašu?

- Da, demantovao je postojanje jednog dokumenta CIA, ali ne i namenu miliona dolara datih srpskoj opoziciji. Da li bi se Španiji svidelo kada bi SAD isplatile 35 miliona dolara španskoj opoziciji? Za finansiranje studentskog pokreta ili, čak, i ETA. To je upravo ono što Amerika čini u Srbiji. Došlo se dotle da su namenili milion dolara nagrade za "dobre sudije" o Srbiji. Šta oni znaju o Srbiji? Niko nema monopol na istinu.

* Ali srpska vlada bi mogla da poboljša svoje odnose sa Zapadom ako bi promenila politiku na Kosovu gde je 90 odsto stanovništva albanskog porekla?

- Naša politika je politika ravnopravnosti svih, postizanje mirnog rešenja, poštovanje ljudskih prava. Ali ne pristajemo na to da iko pomaže terorizam i separatizam, i zahtevamo da se poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Dan ranije, 15. januara uticajni španski dnevnik "Pais" objavio je intervju, pod naslovom NEĆEMO KONTAKTE SA TERORISTIMA, sa saveznim ministrom inostranih poslova Živadinom Jovanovićem, u kojem su istaknuti osnovni jugoslovenski stavovi o terorizmu i aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Teroristi su teroristi čak i kada oslobađaju taoce. Naša politika se neće promeniti. Nećemo održavati kontakte sa teroristima - izjavio je Jovanović.

U razgovoru vođenom u Madridu, tokom ministrove jednodnevne radne posete na poziv šefa španske diplomatije A. Matutesa, Jovanović je objasnio da albanski separatisti i teroristi na Kosovu i Metohiji teže nasilnom odvajanju od Srbije i Jugoslavije.

- Separatisti ne žele prava, već teritorije - izjavio je savezni ministar. Španski list piše da je savezni ministar ocenio da je Jugoslavija žrtva novog svetskog poretka koji narušava osnovne principe suvereniteta država.

"Ono što se događa u Jugoslaviji predstavlja opasan presedan za druge zemlje", rekao je Jovanović. "Ne može se biti protiv promena postojećih granica, a istovremeno podržavati separatističke snage", citira španski list jugoslovenskog ministra.

U intervjuu savezni ministar istakao je jugoslovenski stav da se do rešenja kosovskog problema može doći samo dijalogom i pregovorima, "nikako upotrebom sile".

Jovanović je rekao da je moguće jedino ono političko rešenje koje poštuje ljudska prava, ravnopravnost građana, njihovu kulturnu, religijsku i etničku osobenost, ali koje u svakom slučaju poštuje integritet Jugoslavije, piše "Pais".

Na konstataciju novinara "Paisa" da se jugoslovenske ocene zbivanja na Kosmetu ne poklapaju sa nekim ocenama prisutnim u međunarodnoj zajednici, ministar je uzvratio:

"Na koga mislite kada govorite o međunarodnoj zajednici? Španija ima konstruktivan stav, isto kao i Grčka, Italija ili Francuska. A da ne govorimo o Rusiji, Kini ili Indiji. Zar ove zemlje nisu deo međunarodne zajednice?"

U intervjuu je ministar Jovanović izneo da teroristima, koji sebe nazivaju OVK, stiže novac iz Nemačke, Švajcarske, nekih skandinavskih zemalja i SAD, kao i da oružje dolazi iz Albanije, ponekad pod maskom humanitarne pomoći.


NOVA STRATEGIJA NATO

"PAIS" konstatuje da je u intervjuu Jovanović bio vrlo kritičan prema NATO-u i njegovim planovima za intervenciju na Kosovu. "Mi smo zemlja koja se nalazi na raskrsnici puteva i mnogi žele da koriste naš položaj i situaciju za svoje geopolitičke ciljeve. Vojnoindustrijskom kompleksu su potrebni sukobi za razvoj i profite vojne industrije. Mi smo presedan koji treba da posluži kao opravdanje za intervencije izvan zone delovanja snaga NATO-a i naš slučaj će biti razmatran na predstojećem samitu NATO zemalja, kada bude definisana nova strategija tog saveza" - citira list Jovanovića.

U intervjuu ministar Jovanović je upozorio na dalje pripreme terorista za nasilne akcije i apelovao da se blokira pomoć - u novcu, oružju i ljudstvu - koju iz inostranstva dobijaju teroristi na Kosovu i Metohiji.

SUTRA: Skretanje pažnje sa neuspeha NATO