Ed memoar Generalnom sekretaru UN

Živadin Jovanović

sreda, 29. 05. 2019. u 19:36

Ед мемоар Генералном секретару УН

Živadin Jovanović i Kofi Anan Foto privatna arhiva autora

Na Kosovu i Metohiji 1998. godine je živelo 600.000 građana nealbanske nacionalnosti - 250.000 Srba i Crnogoraca, 150.000 Muslimana, 150.000 Roma, više od 50.000 Turaka, Hrvata i drugih

NjUJORK, 29. decembar 1998, Generalnom sekretaru UN uručen "Ed memoar" o najnovijoj situaciji na Kosovu i Metohiji u kome se naglašava da su vlade Republike Srbije i SR Jugoslavije odlučne u realizaciji mirnog političkog rešenja.

Dokument je takođe dostavljen Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropskoj uniji, sadašnjim i budućim predsedavajućima tih organizacija i šefovima diplomatija Poljske i Norveške Bronislavu Geremeku i Knutu Volebeku, odnosno Austrije i Danske Volfgangu Šiselu i Nilsu Helveg-Petersenu - sa molbom da ga dostave svim zemljama članicama.

"Ed memoar" je upućen i sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, visokom komesaru za izbeglice Sadako Ogati, predsedniku Međunarodnog Crvenog krsta Korneliju Samarugi, visokom komesaru za ljudska prava UN Meri Robinson i specijalnom izaslaniku za ljudska prava Jiržiju Dinstbiru.

SAVEZNI ministar inostranih poslova Živadin Jovanović uputio je generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu "Ed memoar" u kojem ga obaveštava o najnovijoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

U propratnom pismu sa tim dokumentom, koji je uručen generalnom sekretaru Ananu, šef jugoslovenske diplomatije naglašava da su vlade Republike Srbije i SR Jugoslavije odlučne u realizaciji mirnog, političkog rešenja u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija koje mora garantovati ravnopravnost svih građana i svih nacionalnih i etničkih zajednica, u skladu sa međunarodnim standardima i principom poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i SR Jugoslavije.

MINISTAR Jovanović zatim obaveštava Kofija Anana o pokretanju političkog dijaloga u kojem učestvuju predstavnici svih nacionalnih i etničkih zajednica, uključujući i dve političke partije pripadnika albanske nacionalne manjine.

Učesnici dijaloga predstavljaju više od 600.000 građana - 250.000 Srba i Crnogoraca, 150.000 Muslimana, 150.000 Roma, više od 50.000 Turaka, Hrvata i drugih, naglašava savezni ministar, a zatim ukazuje na to da nastavljanje dijaloga nisu prihvatili predstavnici određenih političkih partija albanske nacionalne manjine.

"Dok oni odbijaju dijalog, teroristi na terenu zloupotrebljavaju novonastalu situaciju, intenziviraju zločinačku aktivnost, kidnapuju i ubijaju nedužne građane i predstavnike državne vlasti, unose napetost i uznemirenje među građane, što državni organi ne mogu tolerisati", ukazuje savezni ministar.

Uz propratno pismo sa takvim napomenama, ministar Jovanović u opširnom "Ed memoaru" podseća na ključne odredbe rezolucija Saveta bezbednosti 1199 i 1160, pa tako citira delove u kojima se jasno osuđuje svaka spoljna pomoć i podrška terorizmu na Kosovu i Metohiji, što uključuje i doturanje oružja za teroriste i njihovo treniranje.

CITIRAJU se i oni delovi relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti u kojima se od svih zemalja traži da, koristeći sva raspoloživa legalna sredstva i međunarodne zakone, učine sve kako bi se sprečilo organizovano prikupljanje sredstava za pomoć i naoružavanje terorista.

Te odredbe rezolucija se grubo krše, ukazuje se u "Ed memoaru", a zatim se to i dokazuje preciznim podacima i činjenicama o pravoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zbivanjima u toj južnoj srpskoj pokrajini.

U delu koji govori o aktivnosti terorista, savezni ministar predočava generalnom sekretaru UN činjenicu da su od 1. januara do 26. decembra ove godine teroristi izveli 1.854 teroristička napada u kojima su 284 osobe ubijene, dok je 556 ranjeno.

U dokumentu jugoslovenske vlade se dalje kaže da je 1.106 terorističkih napada bilo izvedeno na objekte i pripadnike policije. Čak 115 policajaca je poginulo, a 399 je ranjeno. Četrnaest policajaca je kidnapovano, od kojih su trojica ubijena, trojica su oslobođena, dok je sudbina osmorice pripadnika snaga reda i dalje nepoznata.

Teroristi su izveli 748 napada na civile, ubivši 169 osoba, dok je 157 civila ranjeno. U istom periodu, tokom 12 proteklih meseci, albanski teroristi su oteli 290 ljudi, od kojih je 31 lice ubijeno, 108 oslobođeno, devetoro je uspelo da pobegne, dok se i dalje ništa ne zna o sudbini 142 kidnapovane osobe.

O STRAVIČNIM zločinima terorista svedoče i otkrivene masovne grobnice u Glođanima, Klečkoj, Volujaku i drugim mestima, napominje se u "Ed memoaru" savezne vlade.

Iznosi se i podatak da su od 13. oktobra, kada je postignut sporazum između predsednika SRJ Slobodana Miloševića i američkog izaslanika Ričarda Holbruka, pa do sada, teroristi preduzeli čak 470 napada.

Uz precizno iznošenje činjenica o najnovijim zločinačkim napadima terorista na žitelje Kosova i Metohije, u dokumentu se ukazuje na to da je cilj tih napada da se zaplaši i protera nealbansko stanovništvo i da se Kosovo i Metohija pretvori u etnički čist region, kao i to da se sprovede odmazda prema onim članovima albanske nacionalne manjine koji su lojalni građani države Srbije i SRJ.

Kao dokaz takve taktike terorista najbolje svedoči i podatak da je od ukupno 1.413 sela na Kosovu i Metohiji, zahvaljujući ranijoj aktivnosti separatista i terorista, 700 sela etnički očišćeno od nealbanskog življa, dok su Srbi i Crnogorci samo u ovoj godini proterani iz još 87 sela.

Savezni ministar zatim upoznaje Kofija Anana i sa podatkom da su se tokom 1998. godine na albansko-jugoslovenskoj granici dogodila 122 pogranična incidenta, 22 samo u protekla dva meseca.

INCIDENTE su provocirali naoružani teroristi koji su pokušali da se ubace na teritoriju SRJ, što predstavlja stalnu pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu Jugoslavije, upozorava ministar Jovanović, a zatim generalnom sekretaru UN skreće pažnju i na podatke o zaplenjenim velikim količinama oružja koje su teroristi i albanski ekstremisti i separatisti pokušali da ubace u našu zemlju.

Uz precizan spisak zaplenjenog oružja, u "Ed memoaru" Kofiju Ananu se skreće pažnja i na činjenicu da veliki deo tog oružja potiče iz Albanije, ali i iz drugih zemalja.

Teroristi poseduju i protivavionske rakete "stinger", upozorava se u "Ed memoaru", a zatim se skreće pažnja i na direktnu vezu terorista na Kosmetu okupljenih u takozvanu Oslobodilačku vojsku Kosova sa organizovanim međunarodnim terorizmom. O tome svedoče i zaplenjena dokumenta i druge informacije dobijene od terorista koji su pokušali da se ubace na Kosovo i Metohiju.

Ministar Jovanović podseća i na to da su mnoge međunarodne organizacije, uključujući i OEBS, utvrdile postojanje baza na severu Albanije za obuku i naoružavanje terorista.

Na kraju dokumenta upućenog Kofiju Ananu, savezni ministar ukazuje na to da eskalacija terorističkih napada i zloupotreba smanjenja prisustva snaga bezbednosti predstavljaju najveću prepreku mirnom, političkom rešenju.

FAVORIZOVANjE JEDNE ETNIČKE ZAJEDNICE

UZ PODSEĆANjE da je Kosovo i Metohija multietničko područje, savezni ministar Živadin Jovanović u "Ed memoaru" Kofiju Ananu ukazuje da nije prihvatljiv nijedan pristup koji favorizuje bilo koju nacionalnu ili etničku zajednicu ili koji podstiče separatizam u fazama, niti su prihvatljiva rešenja nametnuta spolja. Na kraju pisma generaliom sekretaru UN, savezni ministar Jovanović naglašava da bi jedan od ključnih faktora za progres koji bi vodio ka političkom rešenju problema morao da bude jasna osuda terorizma i stavljanje tzv. OVK na listu terorističkih organizacija.

(SUTRA: Milioni dolara za srpsku opoziciju)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)