Došlo je vreme da se konačno podelimo.

Sve naše dosadašnje podele treba da zaboravimo: navijanje za rivalske sportske klubove, pripadnost različitim geografskim krajevima, slušanje drugačijih muzika, ideologije, seksualno opredeljenje, afinitete prema protivnicima u II svetskom ratu - sve te malecke i beznačajne podele treba zanemariti i posvetiti se jedinoj pravoj izvornoj suprotstavljenosti.

Podelimo se, jednom zauvek: na Naše i Njihove!

Mi ne smemo Njima dozvoliti da bude po Njihovom, nego samo ima da bude po Našem. Koliko god da su glasni, Njihov će glas biti tiši od Našeg - gde god da se to Njihovo čuje, Naše će se čuti na još više mesta. Ako Njih ima mnogo, Nas će biti više, ako postoje Njihovi zahtevi, to je ništa u odnosu na Naše. Ko Njih uvažava, sa Nama nema šta da traži. Ko je na Njihovoj strani, neka se na Našu nikad više ne vraća.

Znamo mi Njih kakvi su i šta rade, ne mogu oni Nama ništa da prebacuju. Znamo i šta je bilo kad su Njihovi bili, da nije bilo Nas u Naše vreme, od Njihovog se nikad ne bismo oporavili. Njima se ne sme verovati, jer Njihova reč ne vredi koliko ni pola Naše, i ko Njihove laži poredi sa Našom istinom, taj je Njihov rob koji je pobegao od Naše slobode. Svi Njihovi kad se stave na gomilu ne vrede kao jedan Naš, zato Njih Naši plaše, zato Nas Njihovi blate, zato je Njima stalo da se što gore misli o Nama. I zato ko je ikad bio sa Njima, taj sa Nama nema šta da traži.

Ko se s Njima u kolo uhvatio, taj se Nama zamerio. Ko misli Njihovom glavom, taj ne misli dobro ni sebi ni Nama. Njihova posla nisu Naša posla i ko sa Njima posla ima, imaće posle posla sa Nama. Od Njih, a ne od Nas, treba tražiti odgovornost; zbog Njih, a ne zbog Nas se desilo sve što se dešava. Od Nas zavisi da od Njih ništa ne zavisi, samo uz Nas je spas, jer ako budemo sa Njima, teško Nama svima. Njihovi Naše sprečavaju da Naši Njihovima ne daju, zato se Njima ne sme dozvoliti da Nama ne bude dozvoljeno sve što se Njima dozvoljava. Naši i Njihovi se ne mogu porediti.

Tako Nam je kako Nam je zbog Njih. Jer da je po Njima, Nas ne bi ni bilo. Njih šaka jada i Njihove brojne sluge Nama bi da kroje sudbinu, pa neka čuju glas svih Nas da Njihov spas nije za Nas. Nas treba poslušati i Njih ne treba slušati, jer Njima je stalo samo da naštete Nama, pa kako Njih samo nije sramota da Nas samo sramote. Da nije Nas, ne bi bilo ni Njih. E pa pošto Njima nije žao sve što rade Nama, neće biti ni Nas koji će žaliti kad Njima sve to dođe na naplatu. Sve Njih čeka ono što su svima Nama namenili.

Nama ni na pamet ne pada da s Njima pregovaramo. Dijalog između Nas i Njih je nemoguć, a što treba na dušu staviti Njima, jer nema Naše zasluge u tome. Njihovi, a ne Naši, Njima su zabranili svaki kontakt sa Nama. Šta je Naše, to nije Njihovo. Nas i Njih ništa ne spaja, među Nama i Njima nema ničeg zajedničkog. Sve što je za Nas loše, Njima je dobro, a sve što Njihovi žele, za Nas je nepoželjno. Njihovi planovi za Nas su neostvarivi, ono što Njihovi sanjaju, Našima je noćna mora. Nek Njih u tome Njihovi podržavaju, Nama je dovoljna podrška Naših.

E pa došlo je vreme za obračun između Nas i Njih! Evo Nas, eno Njih. Neće više o Nama Njihovi odlučivati, neće se o Našem jadu Njihovi zabavljati, neće se Našoj muci Njihovi rugati. Njihova neće do zore goreti, neće Nam više o glavi raditi, "neka Njih" iz Naših usta više neće izlaziti. Naši znaju da, za razliku od Njihovih, Nas niko Njihov ne može uplašiti. Najveća je Njihova greška što su na Nas krenuli, e sad će Njihovi da vide kako prolazi onaj ko se sa Nama kači. Koliko god da Nas je, Njihova je sudbina zapečaćena. Pobeda je Naša, jer Njih čeka zasluženi poraz.

I kad Nas ostane, a Njih nestane, neće biti više kako Njima odgovara, već kako su Naši hteli. Naši potomci zaboraviće Njihove pretke, Njihova mračna prošlost neće smetati Našoj svetloj budućnosti. I ako se Nas pita, Njihovi treba da odgovaraju za ono što se Nama i Našima desilo zbog svih Njih. I dokle god bude Nas, Njihovi više nikad neće dobiti šansu. Zato vam je bolje sa Nama, nego s Njima.

Naši smo.

A čiji bi pa bili?