DRAGI naši izbori za sastav Evropskog parlamenta,

Eto vas, za pet meseci i tri nedelje od danas, svuda sem u bregzitirajućoj Britaniji. Pa bi mi odavde imali jednu molbu za Vas. A pre objašnjenja šta bi ta molba bila, evo podužeg uvoda u to u kakvim se Vi vremenima održavate.

Na Istoku, za početak. Da smo Vam ovo pisali pre tačno četiri godine, a pred prošle evropske parlamentarne izbore, izvestili bi Vas da su u Ukrajini počeli "Evromajdanski protesti". Tadašnji ukrajinski, a pritom i proruski, predsednik Janukovič odbio je da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, papir koga je Srbija potpisala sad već davne 2008. godine. Elem, Janukovič je posle dva i po meseca od početka pobune, dodatno podstaknut naoružanim desničarskim pučem, sišao sa vlasti, pa je Krim prestao da bude deo Ukrajine, pa je izbio rat... I evo, otprilike kako beše tada, tako je i dan-danas. Ako ne uskoro i gore od toga.

A na Zapadu: od prošlih do sadašnjih evropskih izbora Evropska unija biće manja za jednu državu. Velika Britanija će u martu sledeće godine i zvanično završiti svoj proces izlaženja iz iste one zajednice u koju mi ovde na Balkanu toliko želimo da uđemo. To bi onda značilo svašta nešto, ali nikako ne bi značilo da će Brisel i London imati iste interese, sa posebnim naglaskom na različitost interesa obaveštajnih službi. A kad smo već kod interesa, upitno je da li uopšte postoje isti interesi Budimpešte, Pariza, Varšave, Berlina... Podsećanja radi, uzgred i dodatno, teško da su isti interesi Nemačke - kojoj na godišnjem nivou treba 400.000 stranih radnika - i Španije, čija stopa nezaposlenosti je u julu ove godine bila 15,2 odsto. A bez Katalonije i veća, da podsetimo.

A NA JUGU: na jugu je Italija, pa onda ovi mi neintegrisani i isparcelisani, Grčka, Turska. I migranti su ovde na jugu, neprekidno dolaze: njih milion je ušlo u Evropu u 2015. godini, a moglo bi se desiti da ih dođe i između 20 i 25 miliona. To bi moglo da bude i zbog toga što je, recimo, u Nemačkoj i mirno i hladno, a prosečna starost stanovništva je 47 godina, a, opet recimo, u Siriji se ratuje, prevruće je i prosečna starost stanovništva je 24,3 godine (za razliku od šampiona Nigera, gde je prosečni stanovnik star 15,4 godine). Sem, dakle, što Evropa ima da se natakmiči sa SAD, Rusijom i Kinom, dodatni suparnici su ratovi, klima, natalitet i primamljiv standard za one koji bi da izbegnu i siromaštvo, klimu i ratove. Natalitet? Videćemo.

I eto tu smo gde smo, u ovim, dakle, odurnim okolnostima treba da se desite, izbori evropski dragi. Osokoljeni rečenim okolnostima, u niskom startu Vas čekaju svi oni koji do sada nisu bili većina u Evropskom parlamentu, a i te kako bi mogli da budu. A i te kako bi to mogli da ne budu ni Merkelova, ni Makron, kao ni ko god još da je postavio Hana, Mekalistera, Mogerinijevu i sav ostali nama u ove četiri godine tako poznati, sposobni i dragi svet. I sad, evo konačno, ide ta jedna molba upućena sa ovih terena. Nije teška za upamtiti, a možda ni za izvesti.

BUDITE ljubazni, dragi izbori za Evropski parlament, da podsetite evidentno odlazeću evropsku administraciju, birokratiju, lobistiku i ostalu ekvilibristiku, a o tome da ima još rečenih pet meseci i tri nedelje od danas do Vašeg održavanja. Te da im objasnite da za to preostalo vreme (uključiv i praznike u kojima nikad ništa nisu radili, pa neće ni sada) apsolutno nije moguće rešiti ama nijedan problem koji Evropa ima, a tek je nemoguće rešavati probleme koji imaju veze sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i ostalim balkanskim toponimima. Nadalje, nije moguće za tih istih pet i po meseci dobiti Nobelovu nagradu za mir, a putem briselskih pregovora na koje se nikome ne ide. Silesiji, dakle, razmaženog briselskog sveta ukažite, poetski rečeno, da svi znaju da im se mandat primakao kraju, pa se po tome svi i ravnaju - i ovi ovde na Balkanu i oni tamo u Vašingtonu, Moskvi, Pekingu, Istanbulu, gde god. Te nam je iz tih razloga sada upravo onako kako nam je, a biće ili tako ili još gore - minimum do kraja maja. I neka nam niko u Briselu - idejom da nešto kolosalno može da se uradi za manje od pola godine - ne otežava život. Jer će ionako, po svemu sudeći zbog evropskih izbora, sve do kraja maja nama ovde da bude... Sad baš da ne završavamo rečenicu, ipak je ovo pismo nekome u Evropi.

Pa makar i izborima, đavo da ih nosi tako daleke.